O-STA

Današnja novinarska konferenca - Predstavitev projektov in investicij ob Velenjskem jezeru

GRADIVO ZA NOVINARJE

Predstavitev projektov in investicij ob Velenjskem jezeru:

· VELENJSKA PLAŽA
· KOPALNE VODE
· PRIREDITVENI PROSTOR
· PRIREDITVENI ODER
· PLAVAJOČE HOTELSKE NAMESTITVE NA VELENJSKEM JEZERU
· ZAHTEVALI TAKOJŠNJO PREISKAVO O IZVORU ZEMLJE NA NASIPU MED VELENJSKIM IN ŠOŠTANJSKIM JEZEROM

VELENJSKA PLAŽA

V lanski sezoni smo na Velenjski plaži zabeležili približno 100 tisoč obiskovalcev. Številni organizatorji so v neposredni bližini jezer na območju mestne občine Velenje skupaj organizirali kar 60 prireditev. Največja je bila Skok v poletje, katere se je udeležilo kar 15 tisoč oseb.

Z Velenjsko plažo upravlja Zavod za turizem Šaleške doline, ki bo v letošnji sezoni obiskovalcem omogočil Informacijsko hiško na Velenjski plaži (TIC Velenjska plaža). Turistom in obiskovalcem bodo na voljo za informacije o turistični ponudbi v Velenju in Šaleški dolini. Poleg tega bo možno kupiti spominke, izposoditi kolo ('rent a bike') ter dobiti promocijski material.

Mestna občina Velenje je v lanskem letu beležila velik porast obiskovalcev:

- vseh nočitev v letu 2017 je bilo 23.397 (v letu 2016 - 19.375 nočitev);

- 5.123 nočitev pa so v letu 2017 zabeležili v kampu ob Velenjskem jezeru (v letu 2016 - 2.453 nočitev).

Mestna občina Velenje za urejanje čolnarne in kopališča ob Velenjskem jezeru letno namenja 170 tisoč evrov. Od tega predstavljajo stroški upravljanja plaže ter plačilo komunalnih storitev 110 tisoč evrov, 60 tisoč evrov pa bomo letos namenili za obnovo objekta čolnarne in pridobivanje projektne dokumentacije. Tako kot v preteklih letih bomo tudi letos skrbeli za urejenost in varnost na plaži. Zagotavljali bomo reševalca iz vode, omogočali brezplačno parkiranje in uporabo vodnih igral. Okolica Velenjske plaže omogoča številne aktivnosti. Poleg brezplačnega kopanja in uporabe vodnega parka, obiskovalcem omogočamo tudi jadranje na deski in SUP-anje.

Letošnja nova pridobitev je električno plovilo znamke Alfasteer energy 18. Čoln z električnim pogonom, dolžine 5,4 metrov, sprejme do osem potnikov. Električno plovilo bo v uporabi na Velenjskem jezeru in bo predstavljalo dodatno ponudbo poleg vožnje z električno pletno, ki goste po jezeru prevaža že več let.

SKOK V POLETJE VABI TUDI LETOS

Po lanskem uspehu smo se odločili, da bomo nadaljevali z organizacijo sklopa prireditev Skok v poletje. Letos bo potekal od 22. do 24. junija na Velenjski plaži. Osrednje dogajanje bo v soboto, ko bomo od jutranjih do večernih ur omogočili Pljusk v Velenjsko jezero. Dan bomo zaključili s koncertom skupine Šank Rock. Za obiskovalce bomo BREZPLAČNO omogočili obisk prireditev in koncertov, spuščanje po skakalnicah, uporabo vodnih igral in parkirišča.

Mestna občina Velenje s številnimi investicijami in prireditvami poskuša promovirati ter nadgraditi ponudbo na Velenjski plaži, ki je že lani zabeležila 100 tisoč obiskovalcev. Konec tedna bomo v sodelovanju z različnimi organizatorji že drugo leto zapored pripravili sklop prireditev Skok v poletje, ki se ga je lani udeležilo 15 tisoč obiskovalcev. Letos bo program še bolj bogat in bo potekal od petka, 22. junija, do nedelje, 24. junija.

Klub vodnih športov Velenje bo v petek, 22. junija, ob 21. uri na Velenjski plaži organiziral Kresno noč. Člani kluba bodo na gladino jezera spustili svečke, s katerimi bodo počastili sonce. V petek bomo v uporabo predali tudi vodna igrala, ki bodo obiskovalcem za popestritev vročih poletnih dni na voljo brezplačno.

Najbolj pester dan in poln adrenalina bo prav gotovo sobota, 23. junija. Vse od 10. do 20. ure bomo "pljuskali" v Velenjsko jezero. Najbolj pogumni se bodo lahko s svojimi kolesi, rolkami, rolerji, skejti in še marsičem drugim spuščali po suhem delu skakalnice. Za adrenalina željne bo na voljo tudi spust po mokri stezi. Dan bomo zaključili s koncertom skupine Šank Rock, ki se bo pričel ob 22. uri, pred njimi pa bo obiskovalce ogrela skupina Klinični testiranci.

Pestro in zanimivo dogajanje bo tudi v nedeljo, 24. junija. Od 10. do 20. ure bomo nad čolnarno organizirali Beach food festival, ki ga bomo zaključili z dalmatinskimi melodijami. Ob 17. uri se bo začel koncert skupine Veški dečki, v nadaljevanju pa nam bo dalmatinski melos pričarala klapa Kampanel.

V okviru nedeljskega dogodka bo med 10. in 17. uro pred čolnarno potekala dobrodelna akcija Odreži drugačnost, ki jo bo organiziral Frizerski studio in brivnica Marko Hriberšek. S striženjem obiskovalcev bodo zbirali sredstva za Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje, del zneska pa bodo namenili tudi Zvezi prijateljev mladine Slovenija Na povabilo Marka Hriberška se je odzvalo še 50 drugih frizerjev, ki bodo zbirali denar za otroke s posebnimi potrebami.

KOPALNE VODE

V Mestni občini Velenje se po uspešni okoljski sanaciji že dlje časa usmerjamo v razvoj rekreacije in turizma. Na nekdaj degradiranih premogovniških območjih ob Velenjskem jezeru že več let urejamo tudi kopališče - Velenjsko plažo. Za takšen razvoj območja smo se odločili na podlagi rezultatov kakovosti jezerske vode, ki že vse od prvih meritev v letu 2012 kažejo, da je voda za kopanje primerna. V skladu z zakonodajo smo na poziv Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije (v nadaljevanju: MOP) že v letu 2012 podali pobudo za določitev kopalne vode.

Odgovora na dano pobudo nismo prejeli vse do leta 2016, ko smo na ponovno povpraševanje izvedeli, da je problem v tem, da Velenjsko jezero ne ustreza dobremu ekološkemu stanju, kar je predpogoj za uvrstitev na seznam kopalnih voda. V letu 2017 smo v dogovoru z MOP in s pomočjo strokovnih inštitucij (Inštitut za varovanje zdravja, Uprava RS za varstvo pred sevanji) dokazali, da presegane vrednosti sulfata in molibdena ne škodujeta kopalcem. Novelirali smo tudi profil kopalne vode. Monitoring vode za namen kopanja izvajamo neprekinjeno vse od leta 2012 (noben od odvzetih vzorcev ne presega dovoljenih vrednosti).

Na uvrstitev Velenjskega jezera med kopalne vode še vedno čakamo. MOP mora za ta namen spremeniti uredbo.

Tudi letos bomo ponovno izvajali monitoring jezera za namene kopanja. Z vzorčenjem smo pričeli 4. junija in prvi rezultati kažejo, da je voda za kopanje primerna. Jezero smo ponovno vzorčili 18. junija, od 26. junija naprej pa bomo meritve izvajale tedensko. Rezultati bodo objavljeni konec tedna na spletni strani Mestne občine Velenje (www.velenje.si), na plakatih na Velenjski plaži in v kampu ter na telopih po mestu.

PRIREDITVENI PROSTOR

VREDNOST PROJEKTA: 3.101.546 evrov

Projekt sofinancirajo: 620.309 evrov Mestna občina Velenje, 1.984.989 evrov EU in 496.247 evrov iz državnega proračuna

Oddali smo vlogo na Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije; čakamo na pregled dokumentacije na posredniškem organu Službe Vlade Republike Slovenije za

kohezijo in na odločbo o financiranju Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Začetek gradbenih del je predviden prihodnje leto. Septembra 2019 naj bi bil projekt končan.

Projekt revitalizacije prostora ob Velenjskem jezeru je idejno zasnoval arhitekt Rok Poles. Prireditveni prostor bo lociran na zelenici, ki je degradirano urbano območje, saj je nastal kot posledica rudarske aktivnosti. Gre za prostor med predvidenim prireditvenem odrom ob Velenjskem jezeru, Belo dvorano ter Restavracijo Jezero. Namen projekta je oživitev območja in ureditev sodobnega prireditvenega prostora, s katerim bomo obogatili dogajanje v tem delu mesta. Cilj izvedbe projekta je trajnostna sanacija območja s povrnitvijo družbene, okoljske in ekonomske vrednosti površin. Brez urejenega območja in ureditve prireditvenega prostora, ki bo namenjen rekreativni, zabaviščni in kulturni dejavnosti, si ne moremo zamišljati razvoja celotnega objezerskega področja v prihodnje. Mestna občina Velenje s projektom kandidira za pridobitev nepovratnih sredstev v okviru finančnega mehanizma CTN.

Okolica jezer je del večjega pridobivalnega območja premoga, ki zelo posega v območje mesta in je po definiciji okoljsko degradiran prostor, namenjen podzemni eksploataciji. Na Mestni občini Velenje je razvoj tega območja prepoznan kot strateška priložnost za trajnostno ureditev ter ustvarjanje boljših pogojev za razvoj gospodarskih in družbenih dejavnosti. Širša ureditev prireditvenega prostora se vsebinsko povezuje

z gradnjo prireditvenega odra, saj bo s prireditvenega prostora mogoče spremljati dogajanje na prireditvenem odru. Aktivnosti na eni in drugi lokaciji se bodo lahko odvijale neodvisno druga od druge, lahko se bodo povezovale ali pa se celo izvajale kot skupen dogodek. Nov prostor bo oblikovan kot atraktivno območje za izvedbo različnih sprejemov, srečanj, delavnic, predstavitev, dogodkov ... Omogočal bo kvalitetno preživljanje prostega časa za obiskovalce (rolanje, kolesarjenje, druženje na zelenicah ipd.), organizacijo različnih prireditev, družabnih dogodkov, sejmov, izobraževanj, kulturnih in festivalskih dogodkov.

Predvidena je ureditev prostora z mrežo dovoznih poti, vmesnimi polji asfalta, peščenimi površinami in zelenicami, ozelenitvami, osnovno urbano opremo in osvetlitvijo. Osnovna mreža asfaltiranih poti je razpeljana po območju prireditvenega

prostora in omogoča dobro dostopnost vseh delov prireditvenega prostora. Območje bomo razdeli na tri pasove, ki bodo omogočali, da se s premično ograjo zamejijo (glede

na predvideno število ljudi na dogodkih). Drobnejša členitev območja se bo izvedla s tlakovanimi potmi. Na izbranih mestih predvidevamo postavitev 20 točk z možnostjo priklopa elektrike, vode in kanalizacije, prav tako bodo s tlakovci oblikovana tudi območja okoli teh točk. Možna bo postavitev točilnih mest, paviljonov, prodajnih kioskov ipd. Polja, ki bodo nastala s potmi, bodo delno obdelana z utrjenim peščenim nasutjem, delno kot zelenice, robovi območja bodo ozelenjeni z drevjem. Ob ograji igrišč bomo postavili drevored, da se ne bodo videle žičnate ograje. Območje bomo dopolnili z urbano opremo (klopi, koši, razsvetljava). Prireditveni prostor se bo s potjo navezoval na predvideno območje parkirišč zahodno od Bele dvorane in na obstoječo prometno mrežo. V sklopu ureditve bomo postavili tudi pritlični servisni objekt, v katerem bodo skladišča za potrebe prireditvenega prostora (depoji za prenosne ograje), javne sanitarije, prostor za agregate in informacijska pisarna. Objekt bo imel ozelenjeno pohodno streho in bo obsegal cca 450 m² bruto površine. Servisni objekt je predviden na zahodni strani prireditvenega prostora.

Z izvedbo investicije bomo pridobili:

- revitalizirano degradirano območje površine 42.677 m2 ter servisni prostor bruto površine 586,23 m2;

- atraktiven prireditven prostor;

- servisni objekt za različne namene (javne sanitarije, skladiščni prostori prireditvenega prostora, prostor za agregate in informacijska pisarna);

- podporno okolje za razvoj in izvajanje novih produktov s področja družabnega dogajanja in

- rast turističnega sektorja.

PRIREDITVENI ODER

VREDNOST PROJEKTA: 4,4 milijona evrov

Projekt sofinancirajo: 880 tisoč evrov Mestna občina Velenje, 2.816.000 evrov EU in 704 tisoč evrov iz državnega proračuna.

Oddali smo vlogo na Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije; čakamo na pregled dokumentacije na posredniškem organu Službe Vlade Republike Slovenije za kohezijo in na odločbo o financiranju Ministrstva za okolje in prostor RS. Začetek gradbenih del je predviden za oktober 2018, zaključek projekta pa za september 2019.

Namen tega edinstvenega projekta, ki ga je zasnoval arhitekt Rok Poles in že ima pridobljeno gradbeno dovoljenje, je oživitev degradiranega območja ob Velenjskem jezeru. Prireditveni oder bo lociran v obstoječem objezerskem prostoru, kjer je bilo nekdaj Turistično jezero antropogenega nastanka, ki je že leta zasuto kot prostostoječi individualni prireditveni objekt. Prireditveni oder bo kot večnamenski objekt omogočal raznoliko dogajanje na kopnem ali na prizorišču nad jezerom in bo namenjen širši lokalni skupnosti ter vsem starostnim skupinam.

Degradiran prostor, ki je nastal kot posledica rudarske dejavnosti, se bo rekultiviral v privlačen in atraktiven večnamenski objezerski prostor za izvajanje športnih, kulturnih, festivalskih, izobraževalnih in zabavnih programov. Prireditveni oder in prostor bosta s svojo atraktivno podobo in programskimi vsebinami privabljala ljudi iz bližnje in daljne okolice Slovenije, pa tudi tujce. Objekt bo srce množičnih prireditev in bo omogočal kakovostno vsakodnevno rabo. Vsi elementi ureditve odra in obvodnega prostora bodo dostopni invalidom in mamicam z vozički.

Programska zasnova:

Glasbeni paviljon bo omogočil izvedbo rednih promenadnih koncertov domačih ter gostujočih ljubiteljskih in profesionalnih glasbenikov, glasbenih zasedb z vseh področij klasične in popularne glasbe. V sodelovanju z javnimi zavodi (Festival Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Mladinski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline) bomo oblikovali celovito strukturiran program kulturne vzgoje s področja glasbe, ki bo obiskovalcem predstavil in približal vse glasbene zvrsti ter promoviral domačo glasbeno ustvarjalnost. V sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zvezo kulturnih društev Šaleške doline, eMCe placom, Hišo bendov ter osnovnimi in srednjimi šolami se bodo v glasbenem paviljonu občinstvu redno predstavljali pevski zbori, pihalni orkestri, folklorne skupine, rock, pop, jazz in druge zasedbe, obiskovalcem pa bodo predstavljene tudi možnosti aktivnega udejstvovanja na področju glasbenih umetnosti. Delovanje glasbenega paviljona bo na prizorišče redno privabljalo različne ciljne skupine občinstva in predstavljalo pomembno stalnico celoletnega sporeda.

Večnamenski oder

Oder za izvajanje športnih prireditev - Oder bo organizatorjem športnih in rekreativnih prireditev bistveno izboljšal pogoje dela in omogočil nadaljnji razvoj tega segmenta jezerske ponudbe. Služil bo kot sodniški stolp, spremljevalni objekt in medijsko središče regat v različnih razredih jadranja, jadranja na deski ter tekmovanj v veslanju, plavanju, pustolovskih tekmovanj, tekaških prireditev, triatlonov, tekmovanj s supi, modelarskih tekmovanj, smučarskih tekov in drugih že tradicionalnih prireditev na tem atraktivnem prizorišču.

Oder za izvajanje kulturnih prireditev - Unikatna lokacija in konstrukcija odra predstavljata izjemen potencial za kulturno-umetniške produkcije in postprodukcije, zagotovili bomo možnosti za izvedbo najzahtevnejših odmevnih gledaliških, glasbenih, glasbeno-scenskih, plesnih in drugih predstav. Na odru se bodo v okviru tradicionalnih festivalskih platform (Dnevi mladih in kulture, Skok v poletje, Poletne kulturne prireditve, Festival mladih kultur Kunigunda, Velenje praznuje, Pikin festival ipd.) vrstili različni kulturno-umetniški dogodki gostujoče in domače produkcije s področja uprizoritvenih, glasbenih in drugih umetnosti.

Oder za izvajanje družabnih dogodkov - Posebej atraktivna ploščad z nepozabnim razgledom bo idealno prizorišče za pripravo in izvedbo različnih predstavitev, sprejemov, srečanj, delavnic, obletnic in drugih svečanosti. Umeščenost objekta v okolje z izjemnimi možnostmi izvajanja spremljevalnih dejavnosti ter celovita logistična podpora bodo prirediteljem družabnih dogodkov omogočili odlične možnosti snovanja vsebin in tehnično brezhibne izvedbe.

Oder za izvajanje izobraževalnih vsebin - Oder bo služil tudi kot sodobno opremljena in privlačna učilnica na prostem, v kateri bodo svoje programe realizirali tako javni zavodi s področij vzgoje, izobraževanja, kulture in andragogike kot društva in gospodarske organizacije. Lokacija objekta in njegova neposredna okolica ponujata razkošno paleto izhodišč za pripravo in izvedbo z njima povezanih izobraževalnih programov: od biologije in ekologije, preko tehnične in kulturne dediščine do tradicionalnih in kreativnih industrij. V neposredni bližini odra imata svoj sedež Medpodjetniški izobraževalni center Šolskega centra Velenje in Eurofins ERICo, ki bosta, tako kot vse ostale velenjske ugledne izobraževalne in raziskovalne organizacije, v sodelovanju z gospodarskimi družbami na tem prostoru še posebej tvorno prispevala k oblikovanju ponudbe izobraževalnih vsebin.

Bar - Z javnim razpisom izbrani ponudnik storitev opravljanja gostinske dejavnosti v baru objekta bo zavezan visokim standardom brezhibnega izvajanja gostinske dejavnosti ter permanentnega vzdrževanja ustrezno visoke ravni dodatne programske ponudbe, čistoče ter dostopnosti bara in njegove okolice.

Razgledna ploščad - Z razgledne ploščadi si bodo domačini, individualni in organizirani turisti na podlagi inovativno pripravljenih in oblikovanih gradiv za različne starostne in interesne skupine skozi teleskope in s prostim očesom podrobno ogledali izbrane atribute posameznih zgodb prostora (potopljene vasi, ekološka sanacija, ptice, jadranje, industrijska dediščina, naravna dediščina ipd.) ter celoten prireditveni prostor z atrakcijami bližnje in daljne okolice.

Pomol - Funkcija pomola se bo v času različnih prireditev prilagajala posameznim vsebinam (športna tekmovanja, izobraževalni dogodki, kulturno-umetniške produkcije ipd.).

Krovni upravljavec celotnega prostora bo Zavod za turizem Šaleške doline, ob strokovni, tehnični in logistični podpori javnih zavodov Festival Velenje (program), Mladinski center Velenje (tehnika) in Rdeča dvorana športno rekreacijski zavod Velenje (logistika).

Z izvedbo investicije bomo pridobili:

- revitalizirano degradirano območje v površini 4.375,31 m² in atraktiven prireditveni oder površine 2.375 m², ki je oblikovan kot večnamenski objekt.

PLAVAJOČE HOTELSKE NAMESTITVE NA VELENJSKEM JEZERU

VREDNOST INVESTICIJE: 12 do 18 milijonov evrov, odvisno od vrednosti izgradnje gospodarske javne infrastrukture, cene zemljišč in natančne vsebine projekta

Velenje se s številnimi turističnimi produkti in atrakcijami uspešno postavlja na domač in mednarodni turistični zemljevid. Velenjski jezeri predstavljata enega izmed temeljev turistične ponudbe v Velenju. Ker smo v Mestni občini Velenje prepoznali potrebo po nadaljnjem razvoju tega območja, pripravljamo z lokalnimi in mednarodnimi partnerji nov razvojni projekt. Razviti želimo inovativne plavajoče hotelske kapacitete, ki bodo dopolnjevale nastanitveno ponudbo in ponujale edinstveno doživetje ob Velenjskem jezeru, v neposredni bližini prepoznavne Velenjske plaže. Gre za prvi tovrsten projekt gradnje hotelskih namestitev na jezeru v Sloveniji.

Sporazum o sodelovanju pri pripravi projekta med tremi partnerji (Mestno občino Velenje, podjetjem Planet Matters Ltd., katerega direktor je Kent Leslie Walwin, in podjetjem Public Affairs Ltd., katerega direktor je Mihael Cigler), ki smo ga podpisali aprila letos, je prva resna podlaga, s katero bodo investitorji pristopili k projektu za izgradnjo hotelskih namestitev na in ob Velenjskem jezeru. V tej fazi potekajo s strani obeh podjetij resni pogovori z znanimi investitorji in regionalno banko, ki je specializirana za investicije v zelene tehnologije in okolju prijazne projekte.

Projekt je v fazi izdelave idejne zasnove. Izdelava idejne zasnove projekta je predvidena do konca junija letos. Pridobitev gradbenega dovoljenja je predvidena v naslednjih dveh letih. Začetek gradnje, če bo pridobitev gradbenega dovoljenja pravočasna, pa je predviden v roku treh let od podpisa sporazuma o sodelovanju, to je aprila 2021.

Mestna občina Velenje je že začela s postopki za spremembo prostorskih aktov za možnost umestitve hotela na in ob Velenjskem jezeru. Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je 30. maja sprejel Sklepe o začetku sprememb in dopolnitev treh prostorskih aktov, v katere posega predvidena nova raba prostora. Sprejetje sprememb in dopolnitev tangiranih prostorskih aktov bo podalo osnovo za pridobitev gradbenega dovoljenja in drugih dovoljenj s strani investitorjev.

Na vzhodnem delu Velenjskega jezera (med vrtičkarskim naseljem Kunta Kinte in golf igriščem) na pobudo potencialnega angleškega investitorja, tudi filmskega producenta, Kenta Leslie Walwina snujemo enega najbolj atraktivnih posegov v regiji. S potencialnim investitorjem je Mestna občina Velenje že marca 2016 podpisala prvi dogovor o sodelovanju pri razvoju te poslovne priložnosti. Idejni predlog je, da bi se na vodni površini Velenjskega jezera ob obročastem plavajočem pontonu zgradilo približno 45 apartmajskih hišk, na kopnem pa približno 55 klasično grajenih malih turističnih apartmajev. Investitor želi v prostor dela jezera in objezerskih površin investirati celovito in ga dograditi s servisnim objektom, dodatnimi pešpotmi, prometnimi dostopi, načrtuje tudi prenovo golf igrišča z drugimi spremljajočimi vsebinami (avtor: Greg Dubiel). Projekt dokončno še ni izdelan, njegova implementacija pa bo možna v skladu z veljavno slovensko zakonodajo.

Pri izdelavi tega projekta bo potrebno upoštevati vse smernice in pogoje nosilcev urejanja prostora in spremeniti tangirane veljavne prostorske akte, pri čemer bosta sodelovali strokovna in laična javnost. Ko bodo partnerji usklajeni v zvezi z idejno zasnovo, konceptom projekta in dizajnom (predvidoma do konca junija letos), bo razgrnitev projekta dostopna tudi javnosti. V kasnejši fazi, po potrditvi koncepta, bomo pristopili k spremembi veljavnih občinskih prostorskih aktov skladno z veljavno prostorsko zakonodajo, k izdelavi elaborata ekonomike ter pridobitvi potrebnih soglasij s strani Agencije Republike Slovenije za okolje, kar bo osnova za pridobitev gradbenega dovoljenja in drugih dovoljenj s strani investitorjev.

ZAHTEVALI TAKOJŠNJO PREISKAVO O IZVORU ZEMLJE NA NASIPU MED VELENJSKIM IN ŠOŠTANJSKIM JEZEROM

V sredo, 13. junija, je župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič na ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen naslovil poziv, da nemudoma raziščejo, ali je bila onesnažena zemlja iz Hudinje v Celju kot odpadek odpeljana na nasip med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom ter primerno ukrepajo. V vednost je bil županov dopis naslovljen še ARSO, Inšpekciji za energetiko in rudarstvo, Inšpektoratu za okolje in prostor, Holdingu Slovenske elektrarne, Premogovniku Velenje, Termoelektrarni Šoštanj, VOC in Toming inženiringu.

Do danes se je na dopis Mestne občine Velenje odzval le Premogovnik Velenje in Toming inženiring. Njihovo sporočilo za medije prilagamo v nadaljevanju.

Premogovnik Velenje - Sporočila za medije vir: http://www.rlv.si/si/za-medije/sporocila-za-medije?id=1766

14. 06. 2018

Odgovor na dopis Mestne občine Velenje v zvezi z navedbami v članku Večer glede zemljine iz Hudinje

Glede na članek v časniku Večer, ki je bil objavljen 13. junija pod naslovom Hudinjska zemlja v Šaleški dolini in Novem mestu, želimo pojasniti, da se trenutno na območje zapolnjevanja ugreznin v pridobivalnem prostoru Premogovnika Velenje navaža dodatni zemeljski izkop s področja gradnje Logističnega centra Arja vas v Arnovskem gozdu pri Arji vasi in predstavlja dodatne količine materiala za sanacijo območja med jezeroma. Iz Arnovskega gozda v pridobivalno območje PV je predvidena razpoložljiva količina zemljine v obsegu približno ene petine povprečno letno potrebnih količin materiala za zapolnjevanje območja med jezeroma in vzdrževanje območja med jezeroma na ustrezni ravni.

Za dodatni zemeljski izkop s področja gradnje Logističnega centra Arja vas v Arnovskem gozdu je bila izdelana Ocena kakovosti zemeljskega izkopa gradnje Logističnega centra Arja vas z oceno primernosti vnosa na območje sanacije ugreznin (na to območje med jezeroma), iz katere izhaja, da je zemeljski izkopni material s pedološkega in kemičnega vidika ustrezen za nasipavanje.

Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija republike Slovenije za okolje, je za vnos in uporabo zemeljskega izkopa iz območja gradnje Logističnega centra Arja vas za namen zapolnitve ugreznin in sanacijo pridobivalnega prostora Premogovnika Velenje izdalo Okoljevarstveno dovoljenje družbi Toming inženiring, ki je prevzemnik navedenega izkopnega materiala.

Prevoznikom, ki iz Arnovskega gozda dovažajo zemeljski izkop, smo na podlagi pogodbe izdali dovolilnice za vstop v varovano območje za zapolnjevanja ugreznine med jezeroma. Vizualno ustreznost pripeljanega materiala, količino in vgradnjo na območju zapolnjevanja ugreznine med jezeroma sprotno kontrolira nadzorno osebje na delovišču Premogovnika Velenje.

Zaradi navedb v Večeru, da pripeljani zemeljski izkop ne izvira izključno s področja gradnje Logističnega centra Arja vas v Arnovskem gozdu, je Premogovnik Velenje pri pooblaščeni instituciji že naročil kemijske analize določenih vzorcev pripeljanih zemeljskih izkopov na območje sanacije ugreznin v pridobivalnem prostoru. V primeru, da pripeljani zemeljski izkopi odstopajo od predhodne ocene kakovosti zemljine in izdanega okoljevarstvenega dovoljenja, bomo seveda ustrezno ukrepali, saj smo tudi sami zainteresirani za to, da je zemljina, s katero zapolnjujemo nasip med obema jezeroma, ustrezna in predvsem, da ni škodljiva za zdravje ljudi in okolja.