O-STA

Predstavitev vseevropske pobude Evropske noči raziskovalcev 2018-2019 v Sloveniji

20. junija 2018 je v prostorih Mestne občine Ljubljana potekala novinarska konferenca, na kateri so sodelujoči partnerji v projektu predstavili dogodke, ki jih bodo izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev 2018-2019. V Sloveniji bodo potekali trije projekti: Humanistika, to si ti!, Varni z znanostjo ter Noč ima svojo moč. Evropska noč raziskovalcev je veliko več kot le en dan dogodkov, saj bodo dogodki kot sestavni del kampanje ozaveščanja potekali že pred samo nočjo raziskovalcev, ki bo letos 28. septembra 2018.

V projektih sodelujejo: Filozofska fakulteta UL (Humanistika, to si ti!), konzorcij partnerjev: Ustanova Hiša eksperimentov, Institut "Jožef Stefan", Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije (Noč ima svojo moč) in konzorcij partnerjev: Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (Varni z znanostjo). Na novinarski konferenci so predstavniki posameznih projektov predstavili ključne vsebine svojega projekta.

Prorektorica Univerze v Ljubljani (UL), prof. dr. Branka Kalenić Ramšak, je povedala, da projekt Humanistika, to si ti! združuje 14 fakultet UL. Projekt izpostavlja koncept povezovanja med članicami in refleksijo prostora, v katerem se UL nahaja, kar je tudi bistvo praznovanja stoletnice UL. Tako bodo tudi dogodki v okviru projekta uvod v praznovanje stoletnice UL, ki bo izpostavljala svobodo mišljenja, vlogo znanja v razvoju sodobne družbe ter refleksijo družbene resničnosti. Vse te koncepte prav tako poudarjajo številni dogodki v okviru Evropske noči raziskovalcev, ki se na zadnji septembrski petek odvije v več kot 350 evropskih mestih in širše.

Dekan Filozofske fakultete UL, prof. dr. Roman Kuhar, je poudaril, da bo tudi Filozofska fakulteta UL projekt Evropska noč raziskovalcev povezala s praznovanjem stoletnice fakultete. "Na Filozofski fakulteti UL trenutno izvajamo 121 raziskovalnih projektov, približno 80 % teh projektov je domačih, 20 % pa mednarodnih; večinoma gre za evropske projekte." Dodal je, da pomen in vrednost humanistike in družboslovja v naši družbi pogosto nista prepoznana. Projekt Humanistika, to si ti! je priložnost, da raziskovalci svoje delo predstavijo javnosti, nanj opozorijo in pokažejo, kako pomembno je raziskovanje na področju družboslovja in humanistike ter tudi na ostalih področij, ki jih bodo predstavile druge, v projektu sodelujoče fakultete UL.

Natančneje je dogodke, ki bodo potekali v okviru projekta Humanistika, to si ti!, predstavila prodekanja za doktorski študij in znanstvenoraziskovalno delo ter vodja projekta na Filozofski fakulteti UL, izr. prof. dr. Jasna Mažgon. Filozofska fakulteta UL bo z nekaterimi drugimi fakultetami UL v prostorih svojih fakultet, muzejih, galerijah, knjižnicah in tudi na prostem izvajala številne aktivnosti. Izpostavila je nekatere dogodke, kot npr. znanstveni kviz za osnovnošolce, umetnostna forenzika, znanost in tehnologija v zakulisju arheoloških raziskav, gledališka predstava študentov Oddelka za klasično filologijo, glasbeni raziskovalec, triadični balet ...). Letošnje aktivnosti bodo imele poudarek na Evropskem letu kulturne dediščine, medtem ko bodo aktivnosti naslednje leto posvečene stoletnici UL. Namenjene bodo prav vsem - tako otrokom, mladostnikom, študentom, mladim doktorandom kot tudi znanstvenikom samim, da se zavejo svoje pomembnosti in odgovornosti, saj s svojim delom kreirajo prihodnost za celotno družbo.

V nadaljevanju je dogodke projekta Varni z znanostjo predstavila vodja Službe za podporo raziskovalcem in projektom Univerze v Mariboru, mag. Brigita Krsnik Horvat. Z vsemi aktivnostmi želijo na zanimiv in atraktiven način znanost in poklic znanstvenika, tako v akademskem svetu kot gospodarstvu, približati širši javnosti, ter spodbuditi mlade, da se za takšno pot odločijo tudi sami. Konzorcijski partnerji Univerza na Primorskem, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Univerza v Mariboru geografsko povezujejo Ljutomer, Koper, Izolo in Maribor ter ozaveščajo o pomembni vlogi znanstvenikov, raziskovalcev na vseh družbenih področjih, tokrat s poudarkom njihovega prispevka k varnosti v vsakodnevnem življenju. Ker je leto 2018 evropsko leto kulturne dediščine, vabijo vse vrtce, osnovne in srednje šole k sodelovanju na nagradnem natečaju "Raziskovalec-varuh kulturne dediščine". Podrobnejše informacije o nagradnem razpisu so na voljo na spletni strani projekta. S pred dogodkom ""Stand-up" Znanost" pa bodo obiskovalcem približali tudi humorno plat življenja in dela znanstvenikov Na osrednjem dogodku Evropske noči raziskovalcev 28.9.2018 bodo znanstveniki v sproščenem vzdušju na interaktiven, poljuden način predstavljali rezultate znanstvenega dela ter obiskovalcem popestrili večer tudi kot člani glasbenih skupin. V sodelovanju z Zvezo prijateljev Mladine Maribor bodo obogatili program tudi mlajši raziskovalci osnovnih in srednjih šol, ki bodo predstavili svoje nagrajene raziskovalno inovacijske naloge gibanja "Mladi za napredek Maribora". Tisti, ki jih poklic znanstvenika, raziskovalca zanima, bodo ob prijetnem druženju v sproščenjem vzdušju imeli priložnost zvedeti tudi o tem, kako je biti znanstvenik, raziskovalec, kako usklajuje svoje zasebno življenje s svojim delom, nenazadnje kako lahko postanejo raziskovalci, znanstveniki tudi sami in o podpori, ki jo pri tem nudi Evropska unija.

Dogodke, ki bodo potekali pod skupnim imenom Noč ima svojo moč, sta predstavila direktor Ustanove Hiša eksperimentov, dr. Miha Kos, in koordinatorka projekta, Vesna Pajić. Dr. Kos je izpostavil projekt Znanost za državljane, v okviru katerega poteka sejanje in spremljanje rasti ivanjščic. Do danes se je pobudi pridružilo že okoli 700 posameznikov in skupin. Projekt je naravnan tako, da bodo ivanjščice zacvetele ravno na Noč raziskovalcev v septembru. Vesna Pajić pa je izpostavila, da so ravno s tem projektom želeli vzpostaviti daljšo in trajnejšo ozaveščanje o delu raziskovalcev; o tem, da lahko vsak postane raziskovalec ter obenem razširiti ciljno skupino, ki jo s projektom naslavljajo. S projektom Noč ima svojo moč namreč naslavljajo različne ciljne skupine; ne le mladostnike, ki se odločajo za študij, pač pa tudi njihove družine. V okviru projekta bodo pripravili različne dogodke po Sloveniji. Med drugim bodo pripravili štiri znanstvene festivale v Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu in Ajdovščini, dan raziskovalcev, projekcije dokumentarnih filmov, pogovore itd. Sočasno bodo na noč raziskovalcev gostovali v 18tih krajih po Sloveniji.

Evropska noč raziskovalcev je financirana pod okriljem Okvirnega programa EU: Obzorje 2020, shema Marie Skłodowska Curie Actions. Na pobudo Evropske komisije se po vsej Evropi zvrstijo dogodki, ki predstavljajo delo raziskovalcev in znanost širši javnosti.

Seznami dogodkov posameznih projektov so v priponki sporočila. Vabljeni!

Informacije:

Humanistika, to si ti!:

E-mail: noč.raziskovalcev@ff.uni-lj.si

Varni z znanostjo:

www.ern.um.si

E-mail: ern@um.si

Noč ima svojo moč:www.nocmoc.eu

info@nocmoc.eu

T: 01 300 6888