O-STA

Poučno in zabavno na Poletni šoli ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo

Betoniranje lesene sence za fakulteto
Mladi nadobudneži na poletni šoli
Otroci so naredili vsak svojo kocko iz drenažnega betona, ki so jo lahko odnesli domov
Prvi dan je bila na urniku zakoličba
Jemanje vzorca vode iz Gradaščice za kasnejšo analizo v laboratoriju

Otroci se med počitnicami radi igrajo in zabavajo, nekateri pa se želijo ob tem še kaj novega naučiti in skleniti nova prijateljstva. Mednje sodijo tudi udeleženci Poletne šole "Urbani gozd - merimo, gradimo in ozelenimo", ki v tem tednu poteka na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL. Poletno šolo fakulteta že tretje leto zapored pripravlja v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), udeležijo pa se je osnovnošolci in srednješolci od 12. leta dalje.

Pestre aktivnosti potekajo ves teden

Drugi teden počitnic je za otroke na poletni šoli zelo razgiban. Od obiska bazena Kolezija, kjer so jim predstavili proces prenove le-tega, pokazali čistilno napravo in zeleno streho, do opravljanja analize vzorcev vode in mešanja betona ter betoniranja. Prvi dan so delali zakoličbo, čakata pa jih še ozelenitev lesene sence in orientacijski tek, kjer se bodo naučili, kako se dela s kartami, z njihovo pomočjo pa bodo morali najti vnaprej določene točke po mestu.

Preko praktičnih vaj spoznavajo delo gradbenika, geodeta in vodarja

Eni so bili najbolj navdušeni nad betoniranjem, spet drugi nad delom z geodetskimi napravami in poskusi ter analizami v laboratorijih. Otroci tako preko raznovrstnih aktivnosti na Poletni šoli spoznavajo delo gradbenika, geodeta in vodarja. Najbolj so navdušeni nad praktičnimi vajami, ko lahko ustvarjajo in pridobljeno znanje tudi uporabijo. Za spomin si bodo tako lahko domov odnesli tudi betonsko kocko iz drenažnega betona, ki so jo izdelali sami.

Končni izdelek narejen s skupnimi močmi

Osrednji del Poletne šole je bil prav gotovo betoniranje obstoječe lesene sence za fakulteto. Uporabili so poseben drenažni beton, ki ga je prispevalo podjetje LafargeHolcim, zmešali pa so ga v bližnji Betonarni Borax ter za kontrolo tudi v laboratoriju fakultete, kjer so otroci z eksperimenti preverili njegove ključne lastnosti. Pri betoniranju so jim pomagali strokovnjaki Gradbene hiše Skubic, otroke pa čaka še izmera ravnosti betonske plošče in ozelenitev lesene sence z zasaditvijo rastlin/ovijalk, ki bodo poleti dajale "urbano senco". Ob koncu Poletne šole bodo tako lahko občudovali izdelek, ki so ga naredili s skupnimi močmi in novim znanjem. Morda pa se bo kdo izmed udeležencev poletne šole pod to "urbano senco" za Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo hladil tudi čez nekaj let, ko bo čakal na predavanja in izpite.