O-STA

Festival Zeleno zlato v Žalcu

Zavod za kulturo, šport in turizem je tudi letos poskrbel za popestritev poletja v Žalcu. Številne dogodke so združili pod skupen naslov Festival Zeleno zlato. Program so pričeli s koncertom Modrijanov 16. junija, potekal pa bo vse do konca septembra. Osrednji prizorišči dogajanja sta staro mestno jedro (Šlandrov trg) in tržnica pri Fontani piv Zeleno zlato, na vrtu "kolodvorske restavracije", nekdanjega domovanja Simona Kukca, žalskega pivovarja, pa se odvijajo glasbeni Kukčevi večeri. Na Šlandrovem trgu bodo dogodki ob petkih, na tržnici pri Fontani piv in Kukčevi večeri pa ob sobotah. Vstop na vse dogodke je prost, le za Kukčeve večere si morate priskrbeti rezervacije.

V festivalsko dogajanje so poleg že preverjenih glasbenikov in glasbenih skupin letos povabili mlade, še neuveljavljene skupine, sodelovalo bo Etnološko društvo Hmeljarska vas s prikazom obiranja hmelja na star način, 4. avgusta bodo obeležili svetovni dan piva, poskrbljeno pa bo tudi za gurmane. V "Kuhni pri fontani" sodelujejo številni lokalni kulinarični ponudniki, nekajkrat se jim bodo pridružili tudi ponudniki od drugod (Lars&Sven Foodtruck).

V prvem tednu septembra bo še posebej zadišalo po dobrotah, ki so v teh krajih doma. V Tednu okusov Zeleno zlato od 3. do 9. septembra bodo lahko gostje v restavracijah in gostilnah Žalca in njegove okolice pokusili jedi po starih receptih naših babic, ki so jih ustvarili kreativni kuharski mojstri.

V času Festivala vabijo k ogledu razstav v Dvorcu Novo Celje in v Savinovem likovnem salonu, ki je odprt tudi v času petkovih glasbenih večerov na Šlandrovem trgu. V prelepem baročnem dvorcu je do 30. septembra na ogled razstava Zgodbe časa (Maks Kavčič, Miha Maleš, Marij Pregelj; Alen Ožbolt), vodeni ogledi s kustosinjo mag. Alenko Domjan še 29. julija, 26. avgusta in 30. septembra ob 19. uri. V Savinovem likovnem salonu so do konca julija na ogled fotografije Urške Premik, avgusta likovna dela Irene Čmer, septembra pa tradicionalna razstava likovnikov KUD Žalec.

Podroben program prireditev: www.zkst-zalec.si