O-STA

Velenje dobilo monografijo akademskega kiparja Cirila Cesarja - SZJ Mestne občine Velenje

Naslovnica monografije Ciril Cesar_Pot v svetlobo

Velenje, 6. julij 2018 - Mestna občina Velenje je ob 95. rojstnem dnevu znanega Velenjčana Cirila Cesarja, akademskega kiparja in industrijskega oblikovalca, pri Velenjski knjižni fundaciji izdala reprezentančno likovno monografijo z naslovom Pot v svetlobo.

Ciril Cesar je že leta 2003 prejel visoko občinsko priznanje - Grb Mestne občine Velenje. V Velenju smo nanj ponosni, mesto pa se ponaša s kar nekaj njegovimi deli: spomenik Manifest in mozaik Atlantida v Sončnem parku, spomenik Antona Aškerca pri po Aškercu poimenovani osnovni šoli, spomenik Padlim gasilcem pri Gasilskem domu Velenje in steklena skulptura Sozvočje časa v Domu kulture Velenje. Na Velenjskem gradu pa je od leta 2006 dalje na ogled tudi stalna zbirka Cirila Cesarja. Modernistično podobo Velenja zaznamuje tudi Vila Cesar, ena od dveh velenjskih modernističnih vil, ki jo je zasnoval Ciril Cesar, arhitekturno pa jo je obdelal Rade Popović. Njegova dela so v Velenju, kjer živi še danes, pustila velik pečat.

Včeraj so Cirila Cesarja obiskali Drago Martinšek, vodja Urada za družbene dejavnosti in izvršni urednik monografije, Vlado Vrbič, direktor Knjižnice Velenje in Peter Stanislav Hafner, oba člana uredniškega odbora. Ob njegovem jubileju so mu izročili prve izvode monografije in ga s svojim obiskom zelo razveselili. Avtorji besedil v monografiji so: Milena Koren Božiček, Miklavž Komelj, Vlado Vrbič, Ciril Cesar, Milček Komej, Lenka Bajželj, Nina Jeza, Zoran Križnik, Emilijan Cevc, Tone Pavček, Jože Hudeček in Jože Ciuha.

Uradna predstavitev knjige bo v začetku septembra, v okviru praznovanja občinskega praznika in od takrat dalje bo na voljo tudi v prosti prodaji.

V priponki vam pošiljamo naslovnico monografije in fotografiji z včerajšnjega srečanja pri Cirilu Cesarju (na eni je Ciril Cesar z Dragom Martinškom).