O-STA

Prvi posredovalci v četrtek na Velenjski plaži - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 10. julij 2018 - Mestna občina Velenje bo v četrtek, 12. julija, ob 17. uri na Velenjski plaži (pri čolnarni) predstavila projekt Prvi posredovalci in aplikacijo IHELP. Sistem smo vzpostavili z namenom reševanja življenj v primeru, ko je oboleli precej oddaljen od ekipe nujne medicinske pomoči (NMP), ko je ekipa NMP že na terenu ter ko so prvi posredovalci bližje. V mestni občini Velenje imamo že 120 primerno usposobljenih prvih posredovalcev, ki so v pomoč ekipam nujne medicinske pomoči.

V Mestni občini Velenje smo se leta 2017 na pobudo Zdravstvenega doma Velenje odločili, da pristopimo k projektu Prvi posredovalci. K sodelovanju smo povabili vsa prostovoljna gasilska društva, ki delujejo v občini. Po njihovem pozitivnem odzivu lahko projekt Prvi posredovalci danes izvajamo na celotnem območju občine.

V primeru nenadnega srčnega zastoja, večje krvavitve ali hujše zapore dihalnih poti se poleg reševalcev Zdravstvenega doma Velenje aktivirajo tudi gasilci. V takšnem primeru poleg reševalnega vozila z ekipo, na pomoč pristopijo tudi gasilci. Gasilce smo za ta namen dodatno usposobili in opremili. Usposabljanj se je do danes udeležilo 120 gasilk in gasilcev iz mestne občine Velenje. Za potrebe posredovanja smo kupili avtomatske zunanje defibrilatorje, ki so montirani na gasilskih domovih, torbe z opremo za prvo pomoč in brezrokavnike z napisom prvi posredovalec.

Gasilci bodo redno obnavljali znanje na letnih obnovitvenih tečajih. Pred pričetkom izvajanja projekta Prvi posredovalci smo spremenili občinski načrt aktiviranja gasilskih enot in podpisali poseben dogovor o aktiviranju, poteku intervencij, poročanju in analizi ter obveznosti vseh sodelujočih. Dogovor so podpisali vsa prostovoljna gasilska društva, občinski poveljnik, Gasilska zveza Slovenije, Zdravstveni dom Velenje in Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Celje.

V času od uradnega začetka v mesecu februarju 2018 so bile ekipe prvih posredovalcev že večkrat aktivirane za različne oblike pomoči (ob krvavitvi, epileptičnem napadu, sumu na srčni zastoj in pravih srčnih zastojih). Gasilci, kot prvi posredovalci, so se vsakič ustrezno in učinkovito odzvali ter bili v pomoč občanom in ekipam NMP Zdravstvenega doma Velenje.