O-STA

S povišanimi temperaturami tudi višje koncentracije ozona v zraku

Velenje, 19. julij 2018 - Končno smo dočakali višje in bolj poletne temperature. Z njimi lahko v prihodnjih dneh, ob močnem sončnem sevanju, pričakujemo tudi povišane koncentracije ozona v zraku. Povišane koncentracije ozona v spodnjih plasteh ozračja nastajajo zaradi onesnaževal v zraku, ki so posledica človekovih dejavnosti (predvsem promet in industrija) in so škodljive za živali in rastline ter negativno vplivajo na zdravje ljudi. Informacije o izmerjenih vrednostih ozona v zraku na merilnih postajah Velenje, Zavodnje in na mobilni postaji v Šoštanju so na razpolago na spletni strani: http://okolje.velenje.si/. V primerih, da bodo na merilnih mestih vrednosti dosegle opozorilno vrednost 180 mikro-g O3/m3 zraka bomo o tem obvestili javnost.

Najpomembnejša dejavnika glede vpliva na zdravje sta raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti. Vdihavanje ozona lahko pri občutljivejših posameznikih povzroči učinke, kot so težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Slabo vpliva tudi na številne kronične bolezni, kot so bronhitis, srčne bolezni, astma ...

Zaradi možnosti zaščite v primerih visokih koncentracij ozona v zraku podajamo nekaj splošnih informacij in nasvetov:
- koncentracije ozona so v notranjih prostorih praviloma nižje kot zunaj;
- v poletnem času prezračite svoje domove v jutranjih urah in dopoldanskem času, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajte oken in vrat;
- izogibajte se naporom na prostem, kadar so koncentracije visoke;
- zunanje aktivnosti in dela izvajajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.


Če nimate na razpolago teh informacij, je dobro vedeti, da se visoke koncentracije pojavljajo v vročih poletnih dneh z močnim sončnim sevanjem v opoldanskem in popoldanskem času ob jasnem vremenu. Za občutljivejše skupine ljudi (otroci, bolniki z boleznimi dihal in krvnega obtoka) je priporočljivo, da v takšnih dneh ostajajo v zaprtih prostorih. Ob zmernem do močnem severnem ali vzhodnem vetru so koncentracije nižje. K zniževanju nevarnosti prekomernih koncentracij ozona v zraku lahko pripomoremo vsi! Vozila na motorni pogon so pomemben vir onesnaževanja zraka s predhodniki ozona. Z manjšo uporabo vozil na motorni pogon tako vsak posameznik prispeva k manjši onesnaženosti zraka.

Zato pozivamo, da v toplih in jasnih poletnih dneh uporabljate kot prevozno sredstvo po vašem kraju in okolici kolo, ki si ga lahko brezplačno tudi izposodite preko sistema BICY. V Velenju pa že deseto leto zagotavljamo tudi brezplačen prevoz z Lokalcem.