O-STA

Izgorelost - kako naj se ji podjetnik izogne?

Vodite svoje podjetje in vam grozi izgorelost? Poiščite pomoč, da boste izgorelost premagali in se boste lahko bolj posvetili ključnim nalogam.

Večina novopečenih podjetnikov je hkrati tudi tajnica, knjigovodja, tržnik, kadrovnik, pravnik, oblikovalec, tekstopisec in spletni analitik. Včasih pa še čistilka, hišnik in zalivalec fikusa. V obdobju zagona podjetja je pač vsak prihranjen evro dragocen. A pozor: neomejeno kopičenje nalog povzroča stalno obremenjenost in stres, kar lahko vodi v izgorelost. Lahko se slabo konča tudi za podjetje, saj nihče ne obvlada vsega. Izgorelost vodilnega pa lahko resno škoduje podjetju.

Davke raje prepustite strokovnjakom

Katere naloge torej lahko podjetnik prevzame sam in katere naj opravi kdo drug, da prepreči izgorelost? Nekatere naj raje opravi strokovnjak, npr. obračunavanje davka na dodano vrednost (DDV). Po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) je davčni zavezanec vsaka domača ali tuja pravna oziroma fizična oseba, ki neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Identifikacija za DDV ni obvezna za vse davčne zavezance, ampak so za to, kdo jo mora opraviti, določeni pogoji. Vse o DDV in o obveznostih, ki jih imajo zavezanci za DDV, boste izvedeli na izobraževanju Abeceda poslovanja.

Pri ostalih nalogah naj podjetnik dobro razmisli, da prepreči izgorelost. Katere naloge res dobro obvlada in mu ne vzamejo veliko časa - te naloge naj prevzame sam. Med te naloge sodi na primer izdajanje računov. Obvezne sestavine računa preverite v prispevku Kakšna mora biti vsebina računa?. Tudi evidence računov oziroma enostavno knjigovodstvo lahko podjetniki vodite sami. Kako pravilno zapisovati v poslovne knjige in kako voditi evidence, se lahko priučite na delavnici Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo. Če knjigovodstvo raje zaupate računovodskemu servisu, pa vam bo udeležba na delavnici pomagala bolje razumeti vaše poslovanje in delo vašega računovodje.

Data si prizadeva uresničiti vaše cilje

Vse naloge, ki vam vzamejo veliko dragocenega časa, povzročajo slabo voljo in vodijo v izgorelost, raje prepustite zunanjim strokovnjakom. Data nudi kvalitetne računovodske storitve, ki jih podpira več kot 40 izkušenih strokovnjakov. Prizadevamo si uresničiti podjetnikove cilje, svetovati na področju financ, davkov, načrtovati investicije, optimizirati davek od dohodkov pravnih oseb, davek na dodano vrednost, dohodnino in podobno. S svojim znanjem vas lahko podpremo tudi na področju marketinga in spletnega svetovanja.

Z malce razmisleka in delegiranja bodo vse naloge dobro opravljene in podjetnik bo preprečil svojo izgorelost. Lahko se bo posvetil vitalnim nalogam za uspešnost in nadaljnji razvoj svojega podjetja. In tudi fikus bo lepše uspeval!

Povezava: https://data.si/blog/2018/05/28/izgorelost-kako-naj-se-ji-podjetnik-izogne/