O-STA

Več kot 140 mladih tehnoloških navdušencev bo spoznavalo svet sodobne elektrotehnike in multimedije

S poletno šolo želijo na fakulteti mladim na zabaven način približati el...
13 tematskih delavnic z različnih področij elektrotehnike in multimedije...

Predzadnji počitniški teden bo za več kot 140 osnovnošolcev in srednješolcev še posebej zanimiv. Mladi tehnološki navdušenci se bodo namreč udeležili Poletnega tabora inovativnih tehnologij, ki ga med 20. in 24. avgustom že tradicionalno organizira Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Priljubljenost tabora je izjemna, kar kaže tudi to, da se mesta na večini delavnic zapolnijo že v prvi uri po odprtju prijav. Udeleženci lahko letos izbirajo med 13imi tematskimi delavnicami z različnih področij elektrotehnike in multimedije, ki jih vodijo izkušeni mentorji s fakultete, mladi strokovnjaki na svojih področjih.

Spoznavajo svet sodobne elektrotehnike in multimedije

Preko sproščenega, dinamičnega in kreativnega sodelovanja udeleženci spoznavajo svet sodobne elektrotehnike in multimedije. Cilj poletnega tabora je namreč mladim omogočiti dostop do znanj in tehnološke opreme, do katerih doma in v šoli nimajo dostopa. Udeleženci so spodbujeni k samostojnemu ustvarjanju realnih aplikacij in izdelkov in tako preko praktičnega dela spoznavajo široke poklicne možnosti, ki jim jih ponuja izobrazba inženirja elektrotehnike. Ravno ta uporabna vrednost poleg pridobljenega znanja pa je tudi tista, ki dela Poletni tabor inovativnih tehnologij vse bolj priljubljen med mladimi tehnološkimi navdušenci.

Od interneta prihodnosti do video produkcije in avtonomnih vozil

Trinajst različnih delavnic bo vzporedno potekalo 5 dni, namenjene pa so različnim starostnim skupinam učencev od 5. razreda osnovne šole do dijakov 3. letnika srednje šole. Mladi se bodo v sproščenem vzdušju naučili marsikaj zanimivega ter to znanje uporabili pri izdelavi električnega kolesa, domače vremenske postaje, avtonomnega mobilnega sistema iz kompleta Lego Mindstorms, pri snemanju videa in še pri mnogih drugih aktivnostih. Na delavnici Od elektronov do zvezd se bodo na primer ukvarjali z elektromagnetnim poljem v naši okolici ter govorili o nevihtnih strelah in njihovem nastanku, ki je dandanes še kako aktualna tema. Spoznavali bodo tudi pomen elektrotehnike v medicini in biologiji. Na delavnici Elektrika v človeškem telesu bodo namreč spoznali električno naravo delovanja srca, mišic in živcev ter preizkusili električno stimulacijo, s katero lahko pomagamo mišicam, če delujejo nepravilno. Izbira je res velika - tudi med letošnjimi delavnicami, lahko tako vsak najde tisto področje, ki ga najbolj zanima.

Poleg poučnih in zabavnih delavnic se bodo udeleženci odpravili tudi na nekaj ekskurzij v visoko tehnološka podjetja in ustanove, popoldanski in večerni del pa si bodo popestrili s športnimi in družabnimi igrami.