O-STA

Sam svoj računovodja - delate te napake?

Računovodja se vam zdi nepotreben strošek, saj zadevo obvladate sami? Ali svoje poslovne knjige zaupate sosedi? Preverite, ali delate naslednje napake!

Bodoči podjetnik mora pri registraciji podjetja izbrati tudi način vodenja poslovnih knjig. Izbira lahko med enostavnim ali dvostavnim knjigovodstvom. Pod določenimi pogoji ima na voljo tudi status normiranca. Izkušeni računovodski svetovalci podjetja Data svetujejo, naj se o tem, kaj se mu najbolj izplača, posvetuje z nekom, ki je dober računovodja.

Napake neizkušenega ali nepazljivega računovodje vas namreč lahko drago stanejo. Nakopljejo vam visoke stroške, zaradi njih ste lahko ob del dobička, v najboljšem primeru pa izgubite veliko časa in živcev. Zato izberite dober računovodski servis. Še več nasvetov za bodoče podjetnike delimo na brezplačnem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Si sami vodite poslovne knjige? Preverite!

  • Napake pri davčnem potrjevanju računov

V primeru napačnega davčnega potrjevanja računov v mini blagajni mora zavezanec vse te račune stornirati in jih izdati na novo. Zelo pogosto ga potem obišče davčni inšpektor - preberite, kako ukrepa.

  • Nepravilno oddajanje rekapitulacijskih poročil

Vsi, ki izdajajo račune v Evropski uniji, se morajo vključiti v sistem DDV kot atipični zavezanci. Oznako SI upoštevajo samo za izdane račune v Evropski uniji. Vsak mesec morajo oddajati dva obrazca: DDV in rekapitulacijsko poročilo. Pozor: pred kratkim so naši računovodski svetovalci pomagali samostojnemu podjetniku, ki ima s.p. odprt že od leta 2014 in izdaja račune v Evropski uniji, pa ni še nikoli oddal rekapitulacijskega poročila.

  • Napačno prikazovanje subvencije PIZ v davčnem obračunu

Samostojni podjetniki, ki prvič registrirajo dejavnost, lahko dve leti uveljavljajo delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ). To subvencijo pa je potrebno v vsakoletnem davčnem obračunu pravilno prikazati. Naši računovodski svetovalci ugotavljajo, da samostojni podjetniki, ki si sami vodijo knjige, subvencijo PIZ pogosto napačno prikažejo. Ne upoštevajo namreč vseh prihodkov, ampak samo poslovne prihodke.

  • Zavezanec za DDV nepravilno knjiži račune iz tujine

Zavezanec za DDV mora račune, ki jih prejme iz tujine, poknjižiti tako v knjigi prejetih kot tudi v knjigi izdanih računov. Naši računovodski svetovalci ugotavljajo, da številni zavezanci za DDV ne znajo pravilno poknjižiti prejetih računov iz tujine.

Identifikacija za DDV ni obvezna za vse davčne zavezance, ampak so za to, kdo jo mora opraviti, določeni pogoji.

>>> Vse o DDV in o obveznostih, ki jih imajo zavezanci za DDV, izveste na izobraževanju Abeceda poslovanja.

Zavezanec za DDV med drugim postanete, če presežete 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih dvanajstih mesecih. V tem primeru je potrebna identifikacijska številka za DDV. Kako jo pridobiti in na kaj je treba biti pri tem pozoren, smo že pisali v prispevku Zavezanec za DDV: Kdaj in kako se prijaviti v sistem?. V njem so predstavljeni še drugi primeri, v katerih mora biti opravljena identifikacija za namene DDV.

Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV morate pravočasno oddati v elektronski obliki na portalu eDavki - lahko pa vam to uredi računovodja.

>>> Imate vprašanje o DDV-ju? Zastavite ga našim davčnim svetovalcem.

Dober računovodja - urejene poslovne knjige

Zato je smiselno, da si podjetnik še pred registracijo podjetja izbere dober računovodski servis in se z računovodjo konkretno pogovori. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) namreč določa, da morajo vsi, ki opravljajo poslovno dejavnost, voditi poslovne knjige. Poleg tega jih morajo enkrat letno zaključiti v skladu z zakonom in Slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja. Velja tako za gospodarske družbe kot tudi za podjetnike.

Če pa imate na tem področju dovolj znanja in izkušenj, se lahko zadeve lotite sami. Enostavnega knjigovodstva se namreč da priučiti, tudi na delavnici, ki jo izvajamo v podjetju Data. Vendar ne smemo pozabiti, da vodenje računovodstva pomeni več kot le knjigovodstvo.

Pripravili: računovodski svetovalci podjetja Data, d.o.o.

Povezava: https://data.si/blog/2018/08/09/sam-svoj-racunovodja-delate-te-napake/