O-STA

Elementi delovnega razmerja - kdaj obstajajo?

Elementi delovnega razmerja obstajajo, ko se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca.

Pogosto samostojni podjetniki delajo le za enega naročnika, s katerim so v značilnem odvisnem razmerju, kakor da bi bili pri njem v službi. To nakazuje na elemente delovnega razmerja. Na tovrstno prikrito delovno razmerje med delodajalci in osebami, ki imajo registrirano dejavnost, večkrat opozarjajo delovni inšpektorji.

Zato vam svetujemo, da vse oblike sodelovanja v vašem podjetju preverite s pomočjo naših pravnih svetovalcev z bogatimi izkušnjami na kadrovskem področju. Pregledali bodo pogodbe o sodelovanju in dejansko stanje ter vam pojasnili, ali so pri sodelovanju prisotni elementi delovnega razmerja.

>>> Registracijo podjetja lahko hitro, enostavno in brezplačno opravite na VEM točki DATA. Pred tem se lahko o vseh obveznostih, ki jih ta status prinaša, pozanimate na brezplačnem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Elementi delovnega razmerja ključni pri sporu

V primeru spora o obstoju delovnega razmerja med delavcem in delodajalcem se samodejno domneva, da delovno razmerje obstaja, če obstajajo njegovi elementi. To pravilo velja tudi, če delavec in delodajalec pogodbe o zaposlitvi nista sklenila. V primeru spora bosta morala delavec in delodajalec na sodišču ugotavljati, ali so v določenem razmerju med delavcem in delodajalcem obstajali elementi delovnega razmerja.

Temeljni elementi delovnega razmerja

Glede na t. i. definicijo delovnega razmerja po Zakonu o delovnih razmerjih so bistveni elementi delovnega razmerja:

· prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca,

· plačilo za delo,

· osebno opravljanje dela,

· nepretrgano opravljanje dela,

· opravljanje dela po navodilih,

· opravljanje dela pod nadzorom delodajalca.

Elementi delovnega razmerja določajo pogodbo o zaposlitvi

V primerih, ko obstajajo ti elementi, je potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi. To pomeni, da delavec v skladu z zakonom dela ne sme opravljati po civilnopravnih pogodbah. Izjeme so primeri, ko je to izrecno določeno v zakonu. V ostalih primerih oziroma v primerih, ko ti elementi delovnega razmerja ne obstajajo, lahko delavec in delodajalec skleneta pogodbo na podlagi civilnega prava. To sta na primer podjemna ali avtorska pogodba. Lahko pa delavec za delodajalca dela kot študent preko študentske napotnice.

Na naši spletni strani redno posodabljamo kalkulatorje za izračun primerjave med stroški za sodelovanje na podlagi avtorske in podjemne pogodbe. S pomočjo spletnega izračuna lahko izračunate tudi stroške študentskega dela.

Vir: pravna služba podjetja Data, d.o.o.

Povezava:

https://data.si/blog/2018/08/02/elementi-delovnega-razmerja-kdaj-obstajajo/