O-STA

Gobčeva Hmeljska princesa spet na žalskem odru

V sredo, 5. septembra, se s premiero ob 19.30 na oder Doma II. slovenskega tabora v Žalcu vrača opereta Radovana Gobca Hmeljska princesa. Gre za največji kulturni projekt tega leta v Žalcu, ki nastaja v sklopu praznovanja 150. obletnice vseslovenskega tabora v Žalcu v produkciji Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec in s podporo Občine Žalec. Predstava je poklon Žalcu, njegovi zgodovini in dediščini. Več kot 50 ustvarjalcev bo pod umetniškim vodstvom režiserja Jaše Kocelija, dirigenta Simona Dvoršaka in koreografinje Ines Mandelj predstavilo opereto Radovana Gobca, ki jo poznajo v Savinjski dolini vse generacije, v povsem novi preobleki. V septembru organizator načrtuje še 3 ponovitve (7., 8. in 9.), naslednje pa še v decembru.

Hmeljska princesa je nastala leta 1930 v času Gobčevega službovanja v Grižah in je praizvedbo doživela prav v Žalcu. Prva predstava je bila v Roblekovi dvorani leta 1933. Na žalskem odru je bila postavljena še leta 2005 (dirigent Franci Rizmal in režiser Miha Alujevič). Zavod za kulturo, šport in turizem s projektom nadaljuje tradicijo uprizarjanja operet v Žalcu, ki sega že v 30. leta preteklega stoletja.

Tokratna produkcija med seboj povezuje profesionalne in ljubiteljske glasbenike iz Savinjske doline in od drugod. V solističnih vlogah bodo nastopili: Mojca Bitenc in Gaja Sorč (Darinka), Matjaž Stopinšek in Gregor Ravnik (Branko), Emil Kačičnik (Koman), Klemen Torkar (Salobir), Gregor Kolar (trgovec Izak), Lovro Korošec (trgovec Khon), Raja Kumer in Marjeta Povše (Danica), Tamara Juhart (tajnica), Lara Tanšek in Martin Mutec (mladi par). Za spremljavo bo poskrbel projektni orkester, glasbeno dogajanje pa bo dopolnil projektni zbor, v katerem pojejo pevci iz Žalca in okolice, vodi pa ga zborovodja Matjaž Kač. Kostumografija je delo Branke Pavlič, scenografija Darjana Mihajlovića Cerarja.

Fotografija z novinarske konference, ki je bila 21. 8. 2018 v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu; od leve Stojan Praprotnik, direktor RA Savinja, župan Janko Kos, Lidija Koceli, vodja programa kultura v ZKŠT Žalec, režiser Jaša Koceli, asistent dirigenta in drugi dirigent Iztok Kocen ter scenograf Darjan Mihajlović Cerar (avtor fotografije Tone Tavčer)

Dodatne informacije o projektu: Lidija Koceli, vodja programa kultura v ZKŠT Žalec, E: zkst.program@siol.net; T: 041 315 802

Spletna stran: www.zkst-zalec.si