O-STA

Odpoved in popoldanski s.p.: izkoristite ga!

Odpoved v službi ni nikoli dobra novica, a če imate registriran popoldanski s. p., je ta lahko vaša varnostna mreža.

Napoved odpovedi in čas odpovednega roka je lahko tudi dober čas, da odprete popoldanski s.p. Ob pomoči izkušenih svetovalcev na VEM točki Data boste to opravili hitro in brezplačno. Poenostavili bodo postopek in vam predvsem svetovali pri izbiri dejavnosti, ki jih boste registrirali za svoj s.p. Odpoved in popoldanski s.p. torej lahko spremenite v poslovno priložnost.

Seveda pa velja - kot vedno ob izgubi zaposlitve - dobro razmisliti o prihodnosti. Je vaš popoldanski s.p. že utečen posel? Če denimo popravljate računalnike - bi lahko ta posel nadgradili tako, da bi se z njim v celoti preživljali? Bi lahko pridobili nove stranke in nove posle? Bi lahko poglobili sodelovanje z obstoječimi? Je morda izguba zaposlitve za vas pravzaprav priložnost? Če ste na vsa ta vprašanja odgovorili pritrdilno, zdaj resno razmislite o možnosti, da bi po izteku zaposlitve postali samozaposlena oseba za polni delovni čas.

Dilemo vam pomagamo rešiti na brezplačnem seminarju, kjer predstavimo vse prednosti in slabosti samozaposlitve.

Odpoved - popoldanski s.p. - razmislek - polni s.p.

Odločili ste se za polno samozaposlitev, čestitamo! Kaj pa zdaj? V bistvu morate svoj popoldanski s. p. spremeniti v polni s. p. oziroma spremeniti osnovo, na podlagi katere ste socialno zavarovani. Delodajalec vas bo z dnem prenehanja delovnega razmerja odjavil iz zavarovanja. Vi pa se morate takoj naslednji dan prijaviti v socialna zavarovanja (v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje). To lahko storite tudi na VEM točki podjetja Data. In še nekaj: spremembo v statusu morate sporočiti tudi Finančni upravi RS, saj boste morali namesto pavšalnih pričeti plačevati polne prispevke za socialna zavarovanja.

Zveni zapleteno? Pridite na brezplačno skupinsko svetovanje, kjer vam bomo vse razložili!

Ne pozabite na računovodjo!

Vaše poslovanje bo v okviru polnega s.p. bolj obsežno in verjetno tudi bolj raznovrstno. V podporo vam bo strokoven in zanesljiv računovodski servis.

Kako popoldanski s. p. zapreti?

Svojega popoldanskega s. p. ne morete nadgraditi v polno samozaposlitev? Če boste hoteli koristiti pravice, ki vam pripadajo ob brezposelnosti, predvsem prejemati nadomestilo za brezposelnost, ga boste morali zapreti. O postopku izbrisa iz poslovnega registra smo pisali v prispevku Ob izbrisu iz poslovnega registra se odjava iz zavarovanja ne uredi sama od sebe.

Povezava:

https://data.si/blog/2018/08/28/odpoved-in-popoldanski-s-p-izkoristite-ga/