O-STA

Nepoznavanje DDV vas lahko veliko stane

Podjetniki, ali dobro poznate sistem davka na dodano vrednost? Napačno razumevanje lahko konkretno vpliva na uspešnost podjetja. Stroški se lahko mimogrede povečajo za 22 odstotkov, koliko znaša DDV.

Dober primer je odškodninski zahtevek, o katerem je pred kratkim presodilo Vrhovno sodišče RS. Tožnica je zavezanka za DDV, ki je nabavila tovorno vozilo, za katerega ji je bil zaračunan tudi davek na dodano vrednost. Tega pa si ni smela odbiti od svoje davčne obveznosti. Davek na dodano vrednost namreč ni bil upravičeno zaračunan, saj toženec ni bil identificiran za DDV. Sodišče je sicer ugodilo reviziji davčne zavezanke in zadevo vrnilo v ponovno presojo. Če bodo presodili v njen prid, bo sicer vrednost DDV dobila povrnjeno. A če se ne bi odločila za tožbo, bi bil nakup tovornega vozila dražji za 22 odstotkov neodbitega davka na dodano vrednost.

Osnove DDV morajo torej poznati vsi, ki sklepajo posle, ne le računovodje. Prav zato smo za sveže podjetnike pripravili izobraževanje Abeceda poslovanja, kjer med drugim natančno predstavimo DDV in njegovo obračunavanje.

Sicer pa na VEM točki Data ugotavljamo, da imajo podjetniki že takoj po opravljenem postopku za ustanovitev podjetja tudi vprašanja o davku na dodano vrednost. Najpogosteje jih zanima, kdaj je vstop v sistem davka na dodano vrednost obvezen in kdaj se izplača prostovoljno vključiti vanj.

>>> Imate vprašanje o DDV-ju? Zastavite ga našim izkušenim davčnim svetovalcem.

Obvezen vstop v sistem DDV

Po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) je davčni zavezanec vsaka domača ali tuja pravna oziroma fizična oseba, ki neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Kljub temu se seveda ni treba vsem vključiti v sistem obračunavanja davka na dodano vrednost. Identifikacija za DDV torej ni obvezna za vse davčne zavezance, ampak so za to, kdo jo mora opraviti, določeni pogoji.

>>> Vse o davku na dodano vrednost in o obveznostih, ki jih imajo zavezanci za DDV, izveste tudi na izobraževanju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Zavezanec za davek na dodano vrednost postanete, če presežete 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih dvanajstih mesecih. V tem primeru je potrebna identifikacijska številka za DDV. Kako jo pridobiti in na kaj je treba biti pri tem pozoren, smo že pisali v rispevku Zavezanec za DDV: Kdaj in kako se prijaviti v sistem?. V njem so predstavljeni še drugi primeri, v katerih mora biti opravljena identifikacija za namene DDV.

Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV morate pravočasno oddati v elektronski obliki. To lahko storite prek portalov eDavki ali eVem.

Prostovoljen vstop v sistem DDV

Zavezanec za davek na dodano vrednost lahko postanete tudi na lastno željo, pa čeprav imate manjši skupni obdavčljivi letni promet od 50.000 evrov. Zahtevek lahko predložite že v postopku za ustanovitev podjetja.

S tem pridobite enake pravice kot tudi obveznosti, ki jih imajo "redni" zavezanci identificirani za DDV. Posebnost je le v tem, da morajo prostovoljni zavezanci za davek na dodano vrednost ostati v sistemu 60 mesecev (5 let), medtem ko obvezni zavezanci tega pogoja nimajo. Ti lahko izstopijo iz sistema, ko ne izpolnjujejo pogojev za obvezno registracijo.

Povezava: https://data.si/blog/2018/09/04/nepoznavanje-ddv-vas-lahko-veliko-stane/