O-STA

Družba BTC prejemnica nagrade "Digitalna preobrazba leta"

Družba BTC je na dogodku "CIO leta", ki je danes potekal na Brdu pri Kranju, za uspešno uveljavljanje številnih digitalnih rešitev v podjetju prejela nagrado "Digitalna preobrazba leta". Nagrada je namenjena vzpodbujanju in krepitvi zavedanja o pomenu digitalne preobrazbe v slovenskih podjetjih.

Na konferenci CIO leta, ki je namenjena promociji rešitev in dosežkov slovenske IKT panoge, so letos v okviru teme "Upravljanje IT v času konjunkture in novih tehnoloških izzivov" ob predavanjih in okrogli mizi podelili nagradi "CIO leta" in "Digitalna preobrazba leta". Slednjo je v imenu družbe BTC prevzel Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja. Družba BTC je tako iz rok častne gostje dogodka mag. Sonje Šmuc, generalne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije in Pavla Škerlja, direktorja informatike v skupini Petrol in predsedujočega odboru za podelitev nagrade CIO leta, v trajno last prejela umetniški kipec kiparja Draga Tršarja in tako nasledila lanskoletno dobitnico priznanja "Digitalna preobrazba leta" NLB d.d.

Družba BTC, ki skladno s svojo strategijo razvoja 2020, že vrsto let svoje poslovanje usmerja v ravoj inovacij in tehnološko naprednih rešitev, je med drugim leta 2015 s skupino mladih podjetnikov soustanovila danes mednarodno prepoznan ABC pospeševalnik, ki je do sedaj pri razvoju pomagal več kot 90 start up podjetjem s celega sveta. Leta 2016 je druža BTC ustanovila poslovni steber za inovacije in digitalizacijo ter začela izvajati številne projekte, ki so podprti z novimi tehnologijami in ustvarjajo podporno okolje za zasnovo in izvedbo inovativnih rešitev.

"Slovenija je na lestvici digitalne transformacije, ki jo meri IMD, na 34. mestu med 63 državami, torej nekje na sredini. A Slovenija si želi biti boljša od povprečja. Spodbudno je to, da smo v zadnjih treh letih dvignili našo pozicijo, torej to pomeni, da se premikamo v pravo smer. Družba BTC v Slovenski sferi predstavlja pojem transformacije - tisti, ki poznamo zgodovino, vemo, kako je izgledalo področje okoli BTCja 20, 30 let nazaj v primerjavi z območjem danes, ki nam daje skoraj vsak mesec drug vtis. Ampak to se dogaja tako postopno, da se nam zdi naravno. Marsikomu je BTC pomemben zgled, ne samo v Sloveniji, ampak mnogo širše. Predstavlja, kaj je mogoče, če si odločen biti vedno mladosten in vitalen ter kako lahko sam sebe prenavljaš in nadgrajuješ ter ob tem dosegaš izjemen uspeh." je povedala mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije

Gregor Jemec, direktor podjetja Housing Co., ki je organizator dogodka, je ob podelitvi izpostavil: "Nagrado "Digitalna preobrazba leta" je prejela družba BTC, ki je naredila pomembne korake na področju digitalizacije. Družba BTC v svoj ekosistem vključuje tudi mlade, talentirane in perspektivne posameznike in podjetja, katerih znanje in delovanje sta usmerjena v razvoj in ustvarjanje novih pametnih rešitev. Hkrati pa z izobraževanji zaposlenih o novih tehnologijah in z ustanovitvijo Inovacijske pisarne skrbi za motivacijo in dvig inovativnosti v podjetju. S svojim napredkom in poslovnim modelom je podjetje vzor izjemnega znanja, volje, inovativnosti ter možni model bodočega razvoja slovenske tehnološko napredne družbe."

Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v družbi BTC, je ob prejemu nagrade povedal: "V družbi BTC sprejemamo izzive, ki jih za delovanje organizacij prinašata hiter tempo digitalizacije in razmah tehnologije. Preko spodbujanja inovativnosti negujemo prebojne rešitve in ustvarjamo priložnosti za krepitev lastne konkurenčnosti ter uvajanje izboljšav za širšo družbo in okolje. Smo odprt inovacijski sistem, ki s povezovanjem in lastnim razvojem tlakuje pot sodobnim poslovnim procesom in nakupovalnim izkušenjam prihodnosti za naše obiskovalce, potrošnike in poslovne partnerje tako v BTC City, kot tudi v logistični dejavnosti in širše, kar je bilo moč videti tudi v mesecu aprilu letos na Dnevu prihodnosti, kjer smo domači in mednarodni strokovni ter širši javnosti med drugim prvič v Sloveniji predstavili samovozeče vozilo - Navya. Veseli nas, da je odbor za podelitev nagrade prepoznal dodano vrednost naših projektov digitalizacije, saj nam to predstavlja potrditev in spodbudo, da nadaljujemo s procesi, ki bodo tudi v prihodnje generiraia nove priložnosti za rast in ravoj tega unikatnega ekosistema."

Razlogi za prejem nagrade so številni, družba BTC se je namreč v dobrih 60 letih iz javnih skladišč razvila v pametno, digitalno in inovativno mesto, ki danes predstavlja referenčni unikum, ki ga prepoznava lokalna in mednarodna javnost.

Poleg transformacije in digitalizacije že obstoječih poslovnih procesov, kjer z različnimi izboljšavami optimizirajo delovanje družbe in vpeljujejo nove digitalne rešitve, je družba aktivna tudi na številnih drugih tehnološko naprednih področjih.

Pod okriljem družbe BTC se je razvil koncept Bitcoin mesta, ki kot prvo tovrstno mesto na svetu v svojem ekosistemu s pomočjo tehnologije Elipay omogoča plačevanje s kriptovalutami na več kot 100 prodajnih mestih znotraj BTC Cityja Ljubljana. Z integracijo napredne tehnologije podjetja Eligma, katerega soustaviteljica je družba BTC, se tako na območju BTC City Ljubljana poleg uvajanja plačila s kriptovalutami, razvija tudi napredna tehnologija, ki s pomočjo umetne inteligence (AI) in tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) omogoča sodobno nakupovanje in plačevanje s kriptovalutami. Ravno v mesecu septembru letos je namreč Eligma lansirala prvi prototip virtualne nakupovalne asistentke Elly, ki deluje na tehnologiji AI. Bitcoin City je prepoznala tudi mednarodna javnost, ki Slovenijo s tem konceptom uvršča v sam vrh naprednih referenčnih držav.

Družba BTC na področju razvoja blockchain tehnologij in povezovanja deluje kot iniciator in aktivni član. Na dan Evrope, 9. maja, je družba BTC podpisala pismo o nameri ustanovitve Evropskega Blockchain Huba in se s tem kot ustanovni član pridružila Vladi Republike Slovenije, Digital Innovation Hubu, Blockchain Alliance Europe, Kenup Foundation, Adriatic Councilu, Consensys, Cotrugli Business School, Zavodu STD in Blockchain Lab: UM. Evropski Blockchain Hub bo imel svoj sedež v BTC Cityju, ki svoja vrata odpira 5. oktobra.

V sklopu t.i. BTC "Living Lab" podjetja lahko testirajo svoje prebojne rešitve in prototipe v realnem testnem okolju BTC Cityja Ljubljana, katerega bogata in razvejana infrastruktura omogoča preizkušanje naprednih poslovnih idej, izdelkov in storitev. Eden takih je AV Living Lab ("Autonomous Vehicle Living Lab") ki razvija koncepte za testiranje avtonomnih - samovozečih vozil prihodnosti in se kot tak povezuje z najbolj priznanimi svetovnimi avtomobilskimi proizvajalci, ki svojo prihodnost vidijo v samovozečih vozilih.

Med pomembnimi projekti družbe BTC je tudi japonsko-slovenski projekt pametnih omrežij Nedo, v okviru katerega bodo uredili optimalno porabo energije in postavili lastne hranilnike energije.

Družba BTC tako z načrtovanjem in izvajanjem inovativnih projektov uspešno izkorišča potenciale digitalizacije. Tudi s povezovanjem s številnimi slovenskimi in tujimi podjetji, akademskim svetom in drugimi državami kaže, da je odprta za globalne trende na vseh področjih. Kot nova članica referenčne nacionalne mreže ustvarjalnih laboratorijev FABLAB za dvig inovativosti regije, bo družba BTC še tesneje povezana mladimi, ki kreirajo prihodnost. S tem uspešno stopa po poti do cilja postati vodilna družba na področju uvedbe in testiranja novih tehnologij.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si