O-STA

Tokrat dve tematski razstavi v Galeriji na prostem

Velenje, 13. september 2018 - V sredo, 19. septembra, bomo ob 11. uri odprli novo razstavo v Galeriji na prostem (med velenjsko pošto in Nakupovalnim centrom Velenje). Tokratna razstava bo razdeljena na dva tematska dela. Prvi del razstave z naslovom Ceste in ulice mesta Velenje je pripravil Muzej Velenje v sklopu praznovanja občinskega praznika. Drugi del pa zajema fotografsko razstavo Geoznanost za družbo, ki sta jo pripravila Slovensko geološko društvo in Geološki zavod Slovenije, v okviru 5. slovenskega geološkega kongresa, ki bo od 3. do 5. oktobra potekal v Velenju. Razstavo bo odprl župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

V delu razstave Ceste in ulice mesta Velenje, ki bo prikazovala izvor poimenovanja cest, ulic in trgov Velenja, si boste lahko ogledali predstavitev pomembnih rojakov iz naše preteklosti, zaslužnih Velenjčank in Velenjčanov, po katerih so jih poimenovali. Vsa gospodinjstva v mestni občini Velenje bodo naslednji teden v poštne nabiralnike prejela že sedmo knjižico, ki jo izdamo vsako leto septembra v sklopu praznovanja občinskega praznika, letos z naslovom Ceste in ulice mesta Velenje. V knjižici bo izvor in poimenovanja cest, ulic in trgov Velenje še podrobneje obrazložen. Knjižico smo pripravili v sodelovanju z Muzejem Velenje, ki skrbi za ohranjanje in varovanje kulturne dediščine. Na odprtju razstave bo več o poimenovanju cest in ulic v Velenju povedala Mojca Ževart, direktorica Muzeja Velenje.

Drugi del razstave bo fotografska razstava Geoznanost za družbo in je del 5. slovenskega geološkega kongresa, ki ga ob podpori Mestne občine Velenje in Premogovnika Velenje oktobra gostimo v Velenju. Razstava bo predstavljala geologijo kot temeljno naravoslovno-tehniško vedo in različna področja raziskav. Nekatere prispevajo k poznavanju geološke zgodovine in zgradbe slovenskega ozemlja, izpostavljene pa bodo tiste, ki imajo najbolj neposredne vplive na življenje in varnost ljudi ter družbeni razvoj. Razstavljene bodo zmagovalne fotografije istoimenskega fotografskega natečaja in fotografije strokovnjakov Geološkega zavoda Slovenije, ki tematsko dopolnjujejo predstavitev. Na razstavi bodo tudi zmagovalne fotografije treh Velenjčanov, in sicer Aleksandra Kavčnika, Jurija Kodruna in Mirana Beškovnika. Več o razstavi bo v sredo povedal dr. Matevž Novak, predsednik Slovenskega geološkega društva in Organizacijskega odbora 5. slovenskega geološkega kongresa.

Na odprtju razstav bo nastopila godba Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje.

Razstava v Galeriji na prostem bo na ogled do aprila naslednje leto.

Prijazno vabljeni,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Alma Glotić, dipl. inž. med. kom. (UN)
Kabinet župana - Služba za odnose z javnostmi

T: 03 8961 603
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si