O-STA

Letošnji Elektrofest na temo sevanja

Štiri uveljavljene elektroinstitucije, družba ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar, ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko in družba GEN energija so v petek, 14. septembra, izvedle že 7. Elektrofest. Dogodek je namenjen interaktivnemu in zanimivemu načinu energetskega opismenjevanja dijakov in srednješolcev.

Dijaki dobili informacije iz prve roke

Dijake in sodelujoče na projektu so najprej pozdravili predstavniki elektroinstitucij, ki Elektrofest organizirajo že 7. leto. Dekan ljubljanske Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregor Dolinar je izpostavil, da je Elektrofest zelo pomemben za seznanjanje dijakov z elektrotehniko, še posebej, ker udeleženci dogodka na ta način dobijo informacije iz prve roke. "Letošnja tema o vplivih sevanja je primer teme, o kateri zna marsikdo brez ustreznih kompetenc zelo veliko povedati, preverljiva dejstva pa so pri tem potisnjena v ozadje. Zato je odgovornost tistih, ki imajo ustrezno znanje, in tega soorganizatorji Elektrofesta zagotovo imamo, da niso tiho in da s strokovnimi argumenti povedo, kakšni so dejanski vplivi sevanja, najbolje mladim, ki še nimajo raznih predsodkov pred tehnologijami," je še dodal prof. dr. Dolinar.

Štiri "elektropostaje" na temo sevanja

Mladi so se lahko v nadaljevanju o sevanju poučili na štirih različnih "elektropostajah". S strokovnjaki družbe ELES so na zanimiv in interaktiven način razbijali mite o sevanju, na Elektroinštitutu Milana Vidmarja pa so obiskali visokonapetostni laboratorij, kjer so spoznali nizkofrekvenčna elektromagnetna polja v naravnem in življenjskem okolju in videli, kako poteka meritev električnega in magnetnega polja omrežne frekvence pri različnih vrednostih napetosti in toka. Različne fizikalne lastnosti sevanja so spoznavali na interaktivnih delavnicah, ki jih je zanje pripravila družba GEN energija, na Fakulteti za elektrotehniko pa so se seznanili z vplivi elektromagnetnih sevanj na zdravje.

Zabavno in sproščeno vzdušje

Dogajanje so organizatorji popestrili z zabavnim programom na skupnem parkirišču, kjer so obiskovalce pričakali akrobata Filip in Blaž ter akrobatka Petruška. Svoje ravnotežje pa so lahko s hojo po slacklinu in z vožnjo monocikla preizkusili tudi sami. Manjkali niso niti slastni hamburgerji, za dobro vzdušje pa je še dodatno poskrbela ekipa radia Antena z Gverilcem Birkom in Alenom Podlesnikom.