O-STA

Najlepši beli lipicanci in posebni gost konjeniško-glasbenega spektakla Vincent Liberator navdušili na dnevu Kobilarne Lipica

Vrhunec praznovanja Dneva Kobilarne Lipica v nedeljo, 16. septembra, je bil glasbeno-konjeniški spektakel s čudovitimi belimi lipicanci in svetovno znanim "šepetalcem konjem", Vincentom Liberatorjem. Nepozabno vzdušje in dan najlepših doživetij za družine so soustvarili glasbeni gostje Maja Keuc - Amaya in člani Policijskega orkestra. Spektakularni skoki šole nad zemljo, lepota belih lipicancev in osupljive točke, ki jih je s svojimi belimi konji v popolni svobodi izvedel Vincent Liberator, so na Dnevu Kobilarne Lipica navdušili več tisoč obiskovalcev.

Preplet lepote konj in glasbe

Med vrhunci spektakla na lipiškem hipodromu je bila tudi navdušujoča vožnja lipicanskih štirivpreg, ki so pokazale vso moč in hitrost belih lipicancev ter drznost najboljših voznikov z lipicanskimi vpregami. Za nepozabno vzdušje, izjemno energijo ter preplet lepote konj in glasbe so poskrbeli tudi zvezda slovenske glasbene scene Maja Keuc - Amaya ter člani Policijskega orkestra in plesne skupine Flip.

Številne družine z otroki je pritegnila cela vrsta sproščenih aktivnosti v objemu zelenega lipiškega posestva z več kot 300 lipicanci: otroški park veselja z ustvarjalnimi delavnicami, kotiček trajnostne mobilnosti in posebna razstava digitaliziranih Černigojevih del na prostem ob 120. obletnici umetnikovega rojstva. Beli lipicanci iz Lipice, Združenja rejcev lipicanca Slovenije in Postaje konjeniške policije Ljubljana so obiskovalcem odprli vrata v konjeniški svet in jih povabili na spoznavanje življenja belih konj. Jahači, konjarji, kovači in kočijaži so pobližje predstavili lonžiranje, kovanje in vpreganje lipicanskih konj. Kot gostje so se praznovanju pridružili tudi lipicanci iz madžarske kobilarne Szilvasvarad in pripomogli k temu, da je Dan Kobilarne Lipica znova postal dan nepozabnih doživetij.

Lipica kot ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij Slovenije

V. d. direktorice HOLDINGA KOBILARNA LIPICA Lorela Dobrinja je ob tej priložnosti poudarila, da so pred Lipico novi razvojni koraki in ambiciozni načrti: "Lipica je izvorna kobilarna lipicancev in ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij Slovenije, obenem pa želi postati pomemben park doživetij - edinstven prostor, kjer doživetja povezujejo konje, naravo in obiskovalce." Pri razvoju v tej smeri jo trdno podpira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Naslednja priložnost za izjemna doživetja v Kobilarni Lipica bo že v soboto, 22. septembra, ko se bodo v Lipici zbrali rejci lipicancev iz vse Slovenije in predstavili svoje bele konje ter najlepša letošnja žrebeta na zrejnem pregledu. Od 28. do 30. septembra pa bo Lipica gostila tudi Finale Pokala Slovenije v preskakovanju ovir.