O-STA

V Knjižnici Velenje odpiramo razstavo Prva berila

Velenje, 19. septembra 2018 - V petek, 21. septembra, bomo ob 12. uri v prostorih Knjižnice Velenje odprli stalno zbirko Prva berila Velenjčana Marjana Marinška, ki jo je Knjižnica Velenje s finančno podporo Mestne občine Velenje odkupila konec leta 2016. Razstavljenih bo kar 1.522 prvih beril oziroma abecednikov iz 138 držav z vseh celin. Prva berila v zbirki so napisana v 164 jezikih. Razstavo bodo odprli župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo ter minister za kulturo Dejan Prešiček. Ureditev stalne razstave in preureditev knjižnice (ureditev Kajuhovega stebra, taktilne oznake, nov sprejemni pult in prestavitev otroškega oddelka), vse skupaj v višini okoli 190 tisoč evrov, je financirala Mestna občina Velenje.

Marjan Marinšek je bil pomemben kulturni delavec in strasten zbiratelj. Poleg prvih beril je bil lastnik še nekaterih drugih unikatnih zbirk: prve računice, Gasparijeve razglednice, papirnate jaslice, knjige Pika Nogavička, Ostržek, Robinson Crusoe, Rdeča kapica, Muzejske učilnice. Večji del zbirke Prva berila je Marjan Marinšek zbral med leti 1975 in 1995. Izjemna zbirka, ki prikazuje prve otrokove korake v svet pisne kulture, je za mestno občino Velenje pomembna pridobitev. Ob tej priložnosti je Knjižnica Velenje pripravila tudi petminutni film o Marinšku.

Že desetletje je slogan Knjižnice Velenje "svetišče knjige in informacijsko središče". Vse knjige iz razstave Prva berila imajo svoj prazačetek v abecedi, abecedniku, prvem berilu. Osnovni postavitvi je namenjenih okoli 50 kvadratnih metrov površine v osrednjem delu knjižnice. Z načrtovano postavitvijo med glavno hišno potjo, oddelkom za mladino, oddelkom za odrasle in mladinsko sobo je zbirki zagotovljena osrednja pozicija, ki pa hkrati zagotavlja tudi zadostno mero intimnosti. Arhitektura postavitve zbirke sledi osnovni zamisli sodobne arhitekture knjižnice - je svetla in zračna. V prostoru so mizice in stoli za okoli 30 obiskovalcev, v njem bodo potekale multimedijske predstavitve zbiratelja, zbirke, zgodovine pisave in knjige ter različne delavnice. Nova razstava ne bo zmanjšala uporabnih površin knjižnice, saj bo v času, ko ne bo skupinskih ogledov, služila kot bralnica, učilnica ter igralnica oddelka za otroke in mladino. Arhitekta razstave sta Aleksandra Dolenec Gojević in Gregor Gojević, vsebinska postavitev gradiva je delo arhitektke Nine Decosta.

Prijazno vabljeni na odprtje!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša KočevarKabinet župana

T: 03 8961 546
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si