O-STA

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko proslavili 100. obletnico rojstva prof. dr. Marjana Plaperja

Prof. dr. Marjan Plaper je bil vodilni snovalec vključitve našega elektroenergetskega sistema v zahodnoevropsko sinhrono interkonekcijo in vrhunski strokovnjak in znanstvenik na področju elektroenergetike. Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Elektrotehniška zveza Slovenije in Slovensko združenje elektroenergetikov CIGRE-CIRED so ob 100. letnici rojstva prof. Plaperja v njegov spomin organizirali spominski dan in konferenco z naslovom "Še več omrežja". Slovesnost je potekala danes na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.

Dan v spomin dr. Plaperju

V sklopu spominskega dneva in konference je na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko potekal zanimiv dvourni program. Spomin na zaslužnega profesorja so obudili prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Dolinar, dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ter prof. dr. Borut Žalik, dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. O profesorju Plaperju kot pedagogu, raziskovalcu in mislecu sta spregovorila prof. dr. Maks Babuder in Silvo Balant. Mag. Vekoslav Korošec je predstavil, kako je 17 let pred osamosvojitvijo Slovenije prišlo do vključitve v evropsko elektroenergetsko interkonekcijo UCPTE, in vlogo profesorja Plaperja. Predstavnik podjetja ELES je spregovoril o sedanjem stanju slovenskega prenosa električne energije in izzivih prihodnosti, medtem ko je o prehodu energetike na nove vire in izzivih elektroenergetskega sistema govoril prof. dr. Ferdinand Gubina. Moderator dogodka je bil mag. Marko Hrast, predsednik Slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE in CIRED. Dogodka so se udeležili učenci profesorja Plaperja, študenti elektrotehnike, predstavniki elektroenergetskih podjetij ter člani elektrotehniških združenj.

O prof. dr. Marjanu Plaperju

Prof. dr. Marjan Plaper se je rodil leta 1918 v Novem mestu. Študiral je na Tehniški fakulteti v Ljubljani, na kateri je diplomiral leta 1947 in doktoriral leta 1953. Od leta 1951 je bil pedagog na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Med 1963 in 1965 je bil tudi dekan omenjene fakultete, leta 1967 je postal redni profesor in 1989 zaslužni profesor. Predaval in raziskoval je področje elektroenergetskih omrežij vseh napetostnih nivojev. Bil je vodilni snovalec vključitve elektroenergetskega sistema Jugoslavije v zahodnoevropsko interkonekcijo UCPTE. Po njegovi zaslugi se je naša država že leta 1974 povezala z zahodno Evropo, kar je bilo izredno pomembno za nadaljnji razvoj in delovanje elektroenergetskega sistema. Objavil je več kot sto razprav in napisal osem knjig. Zaslužni prof. dr. Marjan Plaper je bil ugleden znanstvenik in vrhunski strokovnjak na področju elektroenergetike.