O-STA

Odprtje razstave Dorijan Šiško: WELLNESS v Ulični galeriji na Vegovi

V torek, 9. 10. 2018, ob 17. uri TAM-TAM in zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane vabita na odprtje nove razstave v Ulični galeriji na Vegovi. Tretji umetnik, ki se bo predstavil v razstavnem ciklu Takle mamo ... / So it has come to this..., je Dorijan Šiško.

Cikel Takle mamo ... se nadaljuje z vprašanji o odnosu, ki ga kot družba gojimo do virtualnega sveta v vsej njegovi širini. Ta odnos se kaže kot precej ambivalenten - tudi v postvirtualni prihodnosti, kot si jo zamišlja Dorijan Šiško. V projektu TRIBE (2017), katerega nadaljevanje je pričujoče delo, je predstavil interaktivno plemensko vas, znotraj katere v alternativni prihodnosti posameznik zadovoljuje svoje osnovne potrebe. V delu WELLNESS se osredotoča na elementa počitka in sprostitve v tej isti realnosti, vendar se do nje ne opredeljuje: odprto in gledalcu v presojo ostaja, ali gre za utopijo ali za distopijo. Šiško vidi oblikovanje kot sredstvo za zamišljanje prihodnosti in konstruiranje novih prostorov alternativne resničnosti.

Razstava bo na ogled do 5. 11. 2018.

Dorijan Šiško (1990) je grafični oblikovalec, raziskuje pa tudi druga področja vizualne umetnosti. Zanimajo ga spekulativni, kritični, eksperimentalni in transmedijski vidiki oblikovanja. Bil je likovni urednik družbenokritičnega študentskega časopisa Tribuna in je za njegovo oblikovanje prejel Brumnovo nagrado. Je soustanovitelj kulturno-umetniškega društva Kombajn in umetniško-oblikovalskega kolektiva freštreš, s katerim redno razstavlja in izdaja (maga)zin freštreš. (Ajda Kocutar, Lara Mejač, kuratorici)