O-STA

Svečana otvoritev novega akademskega leta in podelitev častnih priznanj Univerze v Novi Gorici

Mesec oktober na Univerzi v Novi Gorici že tradicionalno obeležimo s svečano otvoritvijo novega akademskega leta in podelitvijo častnih priznanj. V 24. akademskem letu Univerze v Novi Gorici se pedagoška dejavnost izvaja v okviru petih fakultet, akademije umetnosti in visoke strokovne šole. Študij je do danes na Univerzi v Novi Gorici zaključilo 213 doktorjev znanosti, 375 magistrov in 864 diplomantov. Raziskovalna dejavnost poteka v šestih centrih in štirih laboratorijih, ki so opremljeni z vrhunsko raziskovalno opremo. Vključeni smo v manjše in večje mednarodne projekte ter sodelujemo z ustanovami z najvišjim ugledom.

Univerza v Novi Gorici je v svojih letih delovanja postala pravo multinacionalno in multikulturno akademsko okolje. Naši dodiplomski in podiplomski študijski programi so vedno bolj zanimivi za tuje študente s celega sveta. Število tujih študentov iz leta v leto narašča in v letošnjem akademskem letu tuji študenti predstavljajo kar 50% študentske populacije. Prihajajo iz 51 različnih držav tako iz Evrope kot tudi iz drugih celin. Prav tako postaja Univerza privlačno okolje za tuje znanstvenike in profesorje, zato število zaposlenih strokovnjakov iz drugih držav dosega že 28% števila vseh zaposlenih.

V letošnjem letu se lahko pohvalimo s sodelovanjem pri dveh izjemnih znanstvenih odkritjih. Naša sodelavka dr. Gabrijela Zaharijaš je članica mednarodne skupine FermiLAT, ki je dokazala, da lahko supermasivne črne luknje proizvajajo visokoenergijske nevtrine. V raziskavi, ki so jo vodili astronomi s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo (Caltech) pa je sodelovala naša sodelavka dr. Tanja Petrushevska. Odkrili so nenavadno eksplozijo supernove, pri kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd. Oba članka sta bila objavljena v najprestižnejši mednarodni reviji Science.

Posebej ponosni smo tudi na prorektorja za raziskave in umetnost ter vodjo Laboratorija za fiziko organskih snovi Univerze v Novi Gorici prof. dr. Gvida Bratino, ki je prejel letošnjo Preglovo nagrado. Kot so zapisali v obrazložitev sodi prof. dr. Bratina med najprodornejše raziskovalce na področju raziskav elektronskih, optičnih in strukturnih lastnosti tankih organskih polprevodniških slojev in dvodimenzionalnih materialov.

Prav tako je tudi Evropska unija prepoznala odličnost Univerze v Novi Gorici, saj so rezultati pri globalnem mednarodnem primerjanju univerz U-Multirank 2018 pokazali, da naša Univerza dosega nadpovprečne rezultate. Posebej je prepoznana odličnost Univerze v Novi Gorici na področju raziskav in mednarodne usmerjenosti. Dobre rezultate izkazuje tudi na področju učenja in poučevanja ter regionalne vpetosti. Primerjava rezultatov Univerze v Novi Gorici z ocenami "U-Multirank 2018" ostalih Univerz v širši regiji izven meja Slovenije pokaže, da je Univerza v Novi Gorici daleč najboljša univerza po kazalcih raziskovalne odličnosti in internacionalizacije. Prekaša ne samo vse ostale slovenske univerze ampak tudi starejše in večje univerze v naši soseščini. Univerza v Novi Gorici se po kazalcih uspešnosti znanstvenega dela uvršča v sam vrh elitnih evropskih in svetovnih univerz.

Osrednja akademija ob otvoritvi novega akademskega leta bo potekala v četrtek, 18. oktobra 2018, ob 18. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Ob tej priložnosti bomo podelili častna priznanja Univerze v Novi Gorici.

Priznanje častni doktorat Univerze v Novi Gorici - doctor honoris causa - bo prejel eden svetovno najbolj znanih režiserjev z območja nekdanje države Jugoslavije prof. Rajko Grlić za izjemne dosežke na področju filma in za obogatitev svetovne zakladnice umetnosti.

Priznanje zaslužni profesor Univerze v Novi Gorici - professor emeritus - bo prejel eden od mednarodno najpomembnejših strokovnajkov na področju ohranjanja dediščine prof. dr. Jukka Jokilehto za pomemben prispevek k mednarodnemu ugledu in razvoju Univerze v Novi Gorici ter za vzorno opravljanje pedagoškega in mentorskega dela.

Priznanje častni član Univerze v Novi Gorici bo prejel mednarodno ugledni enolog in ocenjevalec vin doc. dr. Julij Nemanič za izjemen prispevek k razvoju pedagoške in znanstvene dejavnosti na področju vinarstva na Univerzi v Novi.

Priznanja alumnus primus bodo prejeli študentje, ki so diplomirali kot prvi iz svoje generacije vpisanih študentov, priznanja alumnus optimus pa diplomanti, ki so med diplomanti v posameznem študijskem letu dosegli najvišjo povprečno oceno študija. Priznanja bodo prejeli diplomanti Poslovno-tehniške fakultete, Fakultete za znanosti o okolju, Fakultete za humanistiko, Fakultete za naravoslovje, Akademije umetnosti ter Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo.

Vabimo vas, da se nam pridružite!


Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

T: 05 62 05 827, GSM: 040 266 058

E: andreja.leban@ung.si