O-STA

Tesla in veselje do znanosti

Spoštovane urednice in uredniki, cenjene novinarke in novinarji!
V nadaljevanju Vam posredujemo sporočilo za javnost o zanimivem mladinskem znanstvenem projektu in Vas vljudno vabimo, da se nam pridružite na sami prireditvi v torek, 13. 11., od 12.00 d0 13.00 v Narodnem domu in od 13.30 do 16.00 na Gimnaziji Celje - Center.


Gimnazija Celje - Center v torek, 13. 11., že enajstič zapored z veliko nacionalno prireditvijo in več kot 300 učenci, dijaki in mentorji obeležuje Svetovni dan znanosti za mir in razvoj, letošnje leto v znamenju velikana znanosti, fizika Nikole Tesle, in futurističnih vizij mest in šol prihodnosti v sodelovanju z oddajo Frekvenca X

Mednarodna mreža Unesco ASPnet Združenih narodov povezuje šole po vsem svetu, ki v svoje vizije in delo aktivno vključujejo nenehno skrb za trajnostni razvoj in tvoren medkulturni dialog. Gimnazija Celje - Center (GCC) v mreži predstavlja eno najaktivnejših šol z mednarodnim statusom, eden osrednjih dogodkov pa je vsakoletna prireditev Veselje do znanosti. Letošnje leto se bo prireditev, ki na GCC leto za letom privabi več osnovnošolcev in dijakov iz vse Slovenije ter goste iz tujine, začela v torek, 13. 11., ob 12. uri s predstavo Tesla v izvedbi Janeza Dovča v Narodnem domu Celje, nadaljevala pa ob 13.30 na GCC s številnimi delavnicami in posebno oddajo Frekvence X, ki jo na Valu 202 pripravljajo z namenom popularizacije znanosti med mladimi ob 14. uri v šolski zbornici. V goste prihaja 225 učencev, dijakov in mentorjev iz 31 slovenskih šol.

"Izhodišče prireditve je novembrski Svetovni dan znanosti za mir in razvoj in zavedanje, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. V projektu dajemo poudarek medpredmetnemu povezovanju, uporabnosti znanja, razvijanju temeljnih kompetenc in uporabi principov avtentičnega učenja" je povedala mentorica Unesca na GCC prof. Marjana Turnšek. Dijaki GCC bodo skupaj z učitelji (z GCC in OŠ Griže) pripravili 15 vsebinsko pestrih in raznolikih delavnic. Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja na to temo dodaja "da medgeneracijsko sodelovanje znatno prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti, ki na tak način postaja bolj razumljiva, hkrati pa pri mladih veča željo po ustvarjalnosti in podjetnosti. V proces učenja se tako vrača radovednost, ki jo naš utečen sistem žal prepogosto izrinja iz učilnic in domačega dela". Z letošnjo prireditvijo, sploh pa z uvodnim delom, predstavo Tesla slovenskega glasbenika in fizika Janeza Dovča, želijo mladim nazorno pokazati neskončna obzorja ustvarjalnosti in pomena (samo)motivacije in odločenosti za uresničevanje idej, tudi (oz. zlasti) takrat ko te izgledajo na prvi pogled neuresničljive.

V preteklem desetletju Veselja do znanosti so na GCC gostili že več kot 2300 mladih in številne ugledne slovenske znanstvenike. Je pa ta prireditev le del vizije, da na šoli vzpostavijo različna odprta učna okolja in učiteljem ter dijakom predstavljati možnosti, ki presegajo klasične oblike pouka. Z ESS projekti Podjetnost v gimnazijah in 1/1 pedagogika ter Erasmus+ projekti GCC - točka za nadarjene in Will to MotivatE(U) ter delovanjem GCC izobraževalnega središča na čelu z ESS projektom Munera 3, tako dijakom kot učiteljem zagotavljajo številne možnosti kariernega razvoja. Šola je v zadnjih letih postala tudi pomembno stičišče različnih dobrih praks in center usposabljanj za zaposlene v vzgoji in izobraževanju iz regije in države. Največje priznanje za tovrstno delo pa je nedvomno priznanje Evropska točka za nadarjene dijake, ki ga je GCC prejela v začetku tega leta in vključitev v evropsko mrežo ETSN (European Talent Support Network).

PRILOGE: Fotografije z lanske prireditve Veselje do znanosti, fotografije s predstave Tesla (arhiv GCC)


Dodatne informacije:

Marjana Turnšek, prof., UNESCO ASPnet, 041 664 137, marjana.turnsek@gcc.si

Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si