O-STA

Mestna občina Velenje odlično ocenjena v projektu Eko dežele "Naj občina 2018"

Velenje, 5. november 2018 - Medijska hiša Eko dežela je že četrto leto zapored v posebni izdaji revije Eko dežela - Občine razglasila rezultate anket projekta "Naj občina 2018". Med mestnimi občinami si je najvišjo oceno po mnenju anketirancev Eko dežele zaslužila Mestna občina Koper, odlično drugo mesto pa je zasedla Mestna občina Velenje. Izbor Eko dežele ne temelji na statističnih podatkih in ekonomskih kazalnikih, temveč zgolj na ocenah občanov, ki so v anketi glasovali za svojo občino z ocenami od 1 do 5.

Občani so Velenje najvišje ocenili na področju skrbi za okolje. V reviji Občine je objavljeno tudi mnenje župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča ob uvrstitvi: "Velenje je posebno mesto. Mlado mesto z zanimivo preteklostjo, ki pa ponuja zelo veliko. Predvsem pa je to mesto, kjer živimo ljudje z velikim srcem. Ljudje, ki znamo pomagati, ki znamo prisluhniti. Velenje je pravzaprav mesto, ki je že nastalo s prostovoljnim delom in je tudi mesto, kjer s prostovoljstvom in solidarnostjo živimo še danes. Da je Velenje mesto z izrazitim socialnim čutom, nam priznavajo mnogi. Ponujamo veliko dodatnih brezplačnih vsebin, ki bogatijo kakovost življenja naših občanov. Mestna občina Velenje je letos skoraj milijon evrov namenila za izvajanje mestne blagajne, brezplačnega pravnega svetovanja, Odboru za pomoč občankam in občanom, pomoč socialno ogroženim, humanitarnim organizacijam in društvom, za enkratne izredne denarne pomoči, za pomoč ob rojstvu otroka, programe za starostnike, javno kuhinjo in zavetišče za brezdomne osebe, za sofinanciranje zdravstvenih in socialnih programov, humanitarne prevoze, center ponovne uporabe, brezplačen mestni promet Lokalc in brezplačen avtomatiziran sistem za izposojo mestnih koles Bicy. Prav tako omogočamo v Velenju tudi brezplačno kopanje na Velenjski plaži, kmalu pa odpira vrata tudi Drsališče Velenje, ki vse do pomladi omogoča brezplačno drsanje. V Velenju organiziramo številne brezplačne dogodke in koncerte, po mestu postavljamo pitnike Šaleški biser z zelo kakovostno vodo, med velenjske osnovno in srednješolce pa smo že štiri leta zapored na prvi šolski dan razdelili 22. tisoč zvezkov. Vse te vsebine niso samoumevne in marsikje v drugih mestih jih ni. Izvajamo jih zato, ker dvigajo življenjski standard naših občanov in zato, da bo naše mesto še prijetnejše, življenje v njem pa še boljše, kakovostnejše."

Občani so v anketi ocenjevali 5 različnih kazalnikov zadovoljstva z življenjem v svoji občini: kako občina skrbi za okolje, za zdravstvo, zdravje in rekreacijo, za ranljivejše skupine (mlade, mlade družine, starejše, invalide), kako s prometno infrastrukturo skrbi za pešce in kolesarje ter ali se turizem razvija v pravo smer. V anketi so občane vprašali tudi, ali so bile v zadnjem mandatu izpolnjene predvolilne obljube ali ne, ter glede konkretnih neuresničenih projektov, kaj jih v občini najbolj moti in kateri projekt bi izpostavili kot opazen.