O-STA

Vljudno vabljeni na drugi koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije

Dmitry Liss
Duo GrauSchumacher

Spoštovani abonenti Modrega abonmaja in drugi ljubitelji Slovenske filharmonije!

Vljudno vabljeni na drugi koncert Modrega abonmaja.

Koncerta bosta 8. in 9. novembra 2018 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
Dmitrij Liss
, dirigent
Duo GrauSchumacher
, klavir

spored:

Olivier Messiaen: Un sourire / Nasmeh
Francis Poulenc: Koncert za dva klavirja in orkester
Peter Iljič Čajkovski: Simfonija v h-molu, Manfred, op. 58

Dmitrij Liss je pred študijem dirigiranja na Moskovskem konservatoriju študiral violino, klarinet in muzikologijo. Od leta 1995 deluje kot umetniški vodja Orkestra Uralske filharmonije, od sezone 2016/17 pa kot šef dirigent Južnonizozemske filharmonije. V pretekli sezoni je gostoval pri orkestru Toulonske opere, Bergenskih in Dortmundskih filharmonikih, tokijskem Metropolitanskem orkestru, Radijskem simfoničnem orkestru iz Leipziga idr. Za svoje umetniške dosežke je prejel vrsto nagrad, med katerimi izstopajo prva nagrada na Mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente Lovra von Matačića v Zagrebu leta 1995, ruska državna nagrada za literaturo in umetnost leta 2008, predvsem pa častni naziv zaslužnega umetnika Rusije leta 2011.

Z Orkestrom Slovenske filharmonije je prvič nastopil novembra 2016 z deli Prokofjeva, Lazarja in Šostakoviča. Tokrat se vrača s sporedom, ki ga sestavljajo Nasmeh, s katerim se je Messiaen poklonil Mozartu (ob 200-letnici smrti), programska simfonija Manfred P. I. Čajkovskega nastala po istoimenski Byronovi pesnitvi, ter Poulencov Koncert za dva klavirja in orkester, v katerem se nam bo predstavil klavirski duo GrauSchumacher (Andreas Grau in Gotz Schumacher), čigar bogat repertoar sega od Schütza do skladb Eötvös, Manouryja, Müller-Wielanda in Francesconija, večinoma nastalih prav na njuno pobudo.

Prisrčno vabljeni!

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si