O-STA

Orgelski kino - Improvizacije k nememu filmu Fantom iz opere

Zaključni koncert Slovenskega orgelskega ciklusa, 17. sezona, 2018

V Slovensko filharmonijo prvič v zgodovini prihaja orgelski kino. Famozna nema ameriška grozljivka Fantom iz opere (1929) bo ob improvizaciji priznanega nemškega orglavca Ulricha Waltherja predvajana 9. novembra 2018 ob 19.30.

Slovensko orgelsko društvo v sodelovanju s Slovensko filharmonijo prireja večer, ki bo gledalce popeljal v preteklost. V zlatem času ameriških nemih filmov, še posebej v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, se je v ameriškem prostoru, delno pa tudi v Evropi, zelo razširila tradicija žive glasbe ob nemih filmih. V gledališčih so gradili gledališke orgle, na katere so profesionalni orglavci v živo improvizirali ob filmskih predstavah. Tradicija orgelskega kina, ki je z razvojem filmske glasbe postopno zamrla, slovenskega prostora nikoli ni dosegla, zato bo tokratni dogodek za slovensko javnost še toliko bolj zanimiv.

V novejšem času orgelski kino ponovno pridobiva na popularnosti. Neponovljivost improvizirane glasbe je nekaj, kar da filmu poseben pečat, zato je vsaka izkušnja orgelskega kina za občinstvo nekaj unikatnega. Naloga izvajalca pri tem je vse prej kot enostavna. Improviziranje ob filmu najprej terja zelo podrobno poznavanje sosledja vseh filmskih prizorov, nato pa izjemno mero kreativnosti in izvajalskih sposobnosti, da naposled 90 minut dolg film dobi izvirno in kvalitetno glasbeno spremljavo.

O FILMU

Fantom iz opere (The Phantom of the Opera) je ameriška nema grozljivka, ki je nastala leta 1925 po zgodbi iz istoimenske knjige francoskega pisatelja Gastona Lerouxa. Leta 1929 je bil film dodelan z novimi prizori, posnetimi v barvah. Zgodba govori o mladi operni pevki Christine Daaé (Mary Philbin), ki ugotovi, da ima skrivnostnega občudovalca, ki ji pomaga na poti do slave. Ta nenavadni občudovalec je Erik, znan kot Fantom (Lon Chaney) - strašljiva figura, ki svoj obraz skriva pod masko. Ko Christine postane Fantomova talka v podzemnih prostorih pariške operne hiše, se njen snubec Vicomte Raoul de Chagny (Norman Kerry) odloči, da jo bo rešil.

O IZVAJALCU

Ulrich Walther se je rodil leta 1980 v Hagnu (Nemčija). Na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu je študiral orgle, glasbeno pedagogiko in cerkveno glasbo pri profesorjih Ludgerju Lohmannu, Jürgenu Esslu, Hansu-Martinu Corrinthu in Willibaldu Bezlerju. Svoje glasbeno izobraževanje je zaokrožil z nadaljnjim izpopolnjevanjem pri več svetovno znanih orgelskih pedagogih. Je večkratni nagrajenec evropskih orgelskih tekmovanj.

Od leta 2010 je Ulrich Walther profesor za orgle na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v avstrijskem Gradcu. Koncertira, vodi izobraževanja ter sodeluje na uglednih mednarodnih festivalih po vsem svetu, snema za radio in izdaja zgoščenke, piše transkripcije ter objavlja članke v strokovnih medijih, ukvarja pa se tudi z improvizacijo ob nemih filmih. Leta 2018 je pri založbi Organum Classics premierno izdal zbirko štirih zgoščenk zbranih transkripcij Maksa Regerja.