O-STA

Državna pomoč ob rojstvu otroka: nič več v denarju

Državna pomoč ob rojstvu otroka bo namesto v denarju izplačana v obliki dobroimetja. A to še ne bo začelo veljati 1. januarja 2019, kot je bilo napovedano.

Državna pomoč ob rojstvu otroka je enkratni denarni prejemek, ki znaša 280 evrov. Do te pravice so upravičeni vsi starši s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki dejansko živijo v Republiki Sloveniji. Dobro leto se bodo torej še lahko razveselili denarnega nakazila. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je sicer uvedbo dobroimetja načrtovalo že za 1. januar 2019. A doslej se še niso dogovorili, v katerih otroških trgovinah bo to dobroimetje možno porabiti. Zato sprememba ne bo začela veljati 1. januarja 2019, ampak leto dni kasneje.

Pričakujete novega družinskega člana? Izračunajte, kako bo olajšava za vzdrževanega družinskega člana vplivala na višino vaše dohodnine.

Nov družinski član, nove finančne skrbi. Olajšajte finančno situacijo svoje družine z dodatnim zaslužkom - na brezplačnem izobraževanju vam predstavimo, kako lahko zaslužite s svojim hobijem ali poslovno idejo!

Državna pomoč ob rojstvu otroka - da bo res za otroka

Na ministrstvu poudarjajo, da bo dobroimetje mogoče porabiti za otroško opremo, potrebščine za otroke, otroško hrano in podobno. Država bi tako rada preprečila zlorabo državne pomoči ob rojstvu otroka za nakup stvari, kot so denimo alkohol in cigarete. Na ministrstvu so namreč že ob objavi novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih povedali, da so se za spremembo oblike pomoči odločili zaradi zagotavljanja namenskosti porabe. Hkrati so priznali, da nimajo podatkov, ki bi kazali, da starši teh 280 evrov dejansko porabijo za kaj drugega in ne za otroka. Pravijo, da je konkretne zlorabe nemogoče dokazati.

Starši bodo sicer za uveljavljanje državne pomoči ob rojstvu otroka prejeli posebno kodo, s katero bodo nato pri ponudnikih izbrali potrebščine za otroka v vrednosti 280 evrov. Dobroimetje bodo lahko porabili pri več različnih ponudnikih oziroma pri več različnih nakupih do omenjene vrednosti. Ponudnikov sicer ministrstvo še ni izbralo, to bodo storili s posebnim razpisom.

Si želite sami oblikovati prihodnost in ne biti več odvisni od državne pomoči? Vse prednosti in slabosti samozaposlitve spoznate na našem brezplačnem izobraževanju! Na VEM točki Data pa lahko hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o.

Kako uveljaviti pravico do pomoči ob rojstvu?

Pomoč ob rojstvu otroka je enkratni denarni prejemek, ki znaša 280 evrov. Namenjen je nakupu opreme za novorojenčka. Pravico do pomoči ob rojstvu otroka ima mati ali oče s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki dejansko živi v Republiki Sloveniji. Pod enakimi pogoji lahko pravico uveljavlja tudi druga oseba in posvojitelji, če te pravice ni uveljavil eden od staršev otroka. Rejniki nimajo pravice do pomoči ob rojstvu otroka.

Pravico uveljavljata mati ali oče pri centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen glede na materino stalno oziroma začasno prebivališče ali na sedežu njenega delodajalca oz. dejavnosti če nima niti stalnega, niti začasnega prebivališča v Republiki Sloveniji ali glede na kraj rojstva otroka.

Pravico uveljavlja eden od staršev največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda oziroma najkasneje 60 dni po rojstvu otroka. Po tem roku pravice ni več mogoče uveljaviti. Pravico do pomoči ob rojstvu otroka je mogoče uveljavljati hkrati z vlogo za uveljavitev pravice do materinskega dopusta ali z vlogo za uveljavitev pravice do starševskega dodatka. Mati ali oče lahko uveljavljata pravico do pomoči ob rojstvu otroka pred rojstvom otroka tudi za več pričakovanih otrok.

Povezava: https://data.si/blog/2018/11/07/drzavna-pomoc-ob-rojstvu-otroka/