O-STA

Nakup zemljišča na območju TRC Jezero gospodaren in transparenten ter nenazadnje danes še veliko bolj utemeljen in strateški - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 13. novembra 2018 - V času volilnih soočenj so se ponovno pojavila namerna zavajanja in neresnice v zvezi z nakupom zemljišča na območju TRC Jezero. Mestna občina Velenje se je leta 2012 odločila za nakup zemljišča ob Velenjskem jezeru zaradi številnih razlogov, kar se je v času od nakupa izkazalo za odlično strateško odločitev.

Najpomembnejša razloga sta bila, da je občina vsako leto to zemljišče potrebovala za izvedbo največjega otroškega festivala - Pikinega festivala, ki je letos obeležil 29. izvedbo in običajno privabi v Velenje približno 100 tisoč obiskovalcev. Drugi razlog pa je bil razvojno-investicijske narave, in sicer razvoj turizma na območju jezer. Gre za lokacijo, v katero je Mestna občina Velenje v zadnjih sedmih letih vložila precej sredstev za razvoj Velenjske plaže. Nenazadnje pa je Velenjska plaža v teh letih v Velenje privabila ogromno obiskovalcev in turistov (letno med 80-100 tisoč) ter prejela veliko nagrad, tudi mednarodnih. Velenjska plaža je že leta 2016 na tekmovanju "Best of summer in Slovenia 2016", ki ga organizira ekipa "InYourPocket" (mestni vodiči), prejela naziv najboljši kraj za kopanje v Sloveniji. Letos pa je na izboru Naj kopališče 2018 v kategoriji Naravna kopališča zasedla prvo mesto.

Prav tako pa še v letošnjem letu načrtujemo na tej lokaciji začetek gradnje sodobnega prireditvenega prostora in odra, ki bo v svoje okrilje lahko sprejel več kot 30 tisoč obiskovalcev. Ponovno smo bili uspešni pri kandidaturi za evropska sredstva in pridobili sofinanciranje v višini 67,71 % ali 6 milijonov evrov za ta projekt, katerega investicijska vrednost znaša več kot 8,8 milijona evrov. Velenje bo torej kmalu na tej lokaciji še razširilo in nagradilo turistično ponudbo.

PONOVIMO: Leta 2012 je Mestna občina Velenje kupila zemljišče parc. št. 872/0, k. o. 964 Velenje, v skupni površini 29.928 m2. Prodajalec, družba V1 storitve, d. o. o., je Mestni občini Velenje marca 2012 posredoval pisno ponudbo za prodajo nepremičnine ob jezeru. Kupnina za celotno površino je znašala 650 tisoč evrov, brez davka na promet nepremičnin (torej 21,72 EUR/m2). Nakup predmetne nepremičnine je bil umeščen v Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem Mestne občine Velenje za leto 2012, ki je bil obravnavan in brez glasu proti sprejet na seji občinskega sveta aprila 2012. Iz cenitve zemljišča, ki ga je januarja leta 2011 ocenil pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin Beno Jurjevec, je bila tržna vrednost zemljišča ocenjena na 856.539 evrov (torej 28,62 EUR/m2). Mestna občina Velenje je zemljišče kupila za 650 tisoč evrov od družbe V1 storitve, d. o. o., ki je bila lastnica tega zemljišča. Torej osem let po tem, ko je Premogovnik Velenje prodal to zemljišče družbi BTC, d. d. Mestna občina Velenje v letu 2004, ko je Premogovnik Velenje zemljišče prodal BTC-ju, ni uveljavljala predkupne pravice zaradi izkazanega interesa investitorja BTC za izgradnjo vodnega mesta ob Velenjskem jezeru, ki ga potem ni zgradil.

Zavajajoče so torej trditve, da je Mestna občina Velenje leta 2012 zemljišče preplačala oz., da je plačala nerealno ceno. Nesporno dejstvo je, da je bila tržna vrednost zemljišča 856.539 evrov, Mestna občina Velenje pa je zanj plačala 650 tisoč evrov torej 21,72 EUR/m2 oz. več kot 200 tisoč manj, kot je bila tržna vrednost zemljišča.

Za primerjavo - maja lani je Premogovnik Velenje objavil javni razpis za odprodajo Avtokampa jezero, ki se nahaja poleg Velenjske plaže. Izhodiščna cena za 22.259 m2 je znašala 850 tisoč evrov oz. 38,19 EUR/m2.