O-STA

Ljubljanska Opera z diptihom Ksenija, Carmina Burana gostuje v SSG Trst

SNG Opera in balet Ljubljana bo v nedeljo, 18. novembra, gostovala na odru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Ob 160-letnici rojstva tržaškega skladatelja Viktorja Parme bo uprizorila na domačem odru najbolj gledan glasbeno-scensko doživeti dvojec Ksenija, Carmina Burana v režiji Manfreda Schweigkoflerja.

Povabilo Slovenskega stalnega gledališča Trst za postavitev opernega diptiha na tržaški oder je prišlo konec pretekle sezone z željo, da bi se z enodejanko Ksenija poklonili skladatelju in dirigentu, rojaku Viktorju Parmi. Prav letos namreč mineva 160 let od rojstva Parme, ki je enodejanko Ksenijo ustvaril leta 1897. Občinstvo si je Ksenijo zapomnilo predvsem po glasbi, kajti znamenita medigra je postala prava uspešnica, nekakšen slovenski ekvivalent slavnim opernim delom poznega 19. stoletja, kot sta jih ustvarjala Mascagni in Puccini. Do druge svetovne vojne je bila Ksenija poleg Gorenjskega slavčka največkrat izvajano slovensko operno delo. Na ljubljanski oder so jo premierno postavili oktobra lani ob častitljivi 125-letnici SNG Opera in balet Ljubljana.

Umetniški vodja opere, Rocc, je Parmovi enodejanki dodal še svetovno znano Orffovo glasbeno-scensko kantato Carmina Burana, ki zvočno in scensko dopolnjuje predstavo. Pod obeli deli se je kot režiser, scenograf in avtor vizualnega koncepta podpisal Manfred Schweigkofler, kostume je oblikovala Mateja Benedetti, svetlobo Andrej Hajdinjak, za koreografijo pa je poskrbel Lukas Zuschlag.

V predstavi Ksenija, Carmina Burana bosta kot Aleksij in Ksenija nastopila prvaka ljubljanske opere, tenorist Branko Robinšak in sopranistka Martina Zadro, kot Tatjana bo nastopila gostujoča solistka Nuška Drašček Rojko, Vitez bo Ivan Andres Arnšek, Fortuna baletna plesalka Georgeta Capraroiu, Slehernik pa igralec Brane Grubar. Orkester ljubljanske Opere bo na tržaškem odru vodil dirigent Marko Hribernik. Predstava v sklopu popoldanskega abonmaja SSG bo ob 17. uri, uro pred tem pa se bo Viktorju Parmi poklonilo tudi Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč pod vodstvom Daniela Grizoniča.

Avtorica fotografije: Darja Štravs Tisu