O-STA

V znanju iz logike se je letos pomerilo skoraj 31.000 tekmovalcev

Tekmovanje v logiki še vedno med najbolj množičnimi tekmovanji iz znanja

Ljubljana, 19. november 2018 - V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) se je uspešno zaključilo že 33. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce ter dijake in študente, ki je eno najbolj množičnih tekmovanj iz znanja v Sloveniji. Tekmovanja, ki poteka na šolski in državni ravni in nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu, se vsako leto udeleži veliko število osnovnošolcev, srednješolcev in študentov. Letos jih je bilo skoraj 31.000, kar dokazuje visoko zavedanje, da je logično razmišljanje ena od najpomembnejših veščin sodobnega človeka.

V tem šolskem letu so se septembra šolskega tekmovanja udeležili 26.003 osnovnošolci iz 385 osnovnih šol. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 13.434 bronastih priznanj. Državnega tekmovanja, ki je potekalo oktobra na 22 osnovnih šolah, pa se je udeležilo 1848 tekmovalcev, ki so prejeli 236 srebrnih in 121 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med osnovnošolci so:

7. razred

Aleksander Kosanović

Osnovna šola Rodica

7. razred

Mirjam Jurša

Osnovna šola Ludvika Pliberška Maribor

8. razred

Brest Lenarčič

Osnovna šola Kozje

9. razred

Erik Červek Roškarič

Osnovna šola Antona Ingoliča Spodnja Polskava

Letošnjega dijaškega šolskega tekmovanja se je udeležilo 4882 dijakov s 87 srednjih šol, prag za sodelovanje na državnem tekmovanju, ki je potekalo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pa je doseglo 548 tekmovalcev. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 1815 bronastih priznanj, medtem ko je bilo na državnem tekmovanju podeljenih 188 srebrnih in 105 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med dijaki so:

1. letnik

Aljaž Sovič

Šolski center Velenje, Gimnazija

2. letnik

Lovro Drofenik

I. gimnazija v Celju

3. letnik

Tevž Lotrič

Gimnazija Kranj

4. letnik

Ana Meta Dolinar

Gimnazija Bežigrad

Obenem je tekmovanje v logiki eno redkih tekmovanj, ki je namenjeno tudi študentom. Letošnjega državnega tekmovanja se je udeležilo 99 študentov. Prejeli so 26 srebrnih in 13 zlatih priznanj. Zmagovalki med študenti z enakim številom točk sta postali Tjaša Valič in Erika Stanković.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75