O-STA

Mednarodna jesen na GCC

Oktober in november na Gimnaziji Celje - Center v znamenju mednarodnih izmenjav, evropskih projektov in simulacije dela Evropskega parlamenta

Na Gimnaziji Celje - Center, ki sodi med večje srednje šole na Celjskem in v Sloveniji, je pomemben del strateških ciljev in letnih delovnih načrtov mobilnost dijakov in učiteljev. Šola je zelo aktivna v programu Erasmus +, projektih Evropskih socialnih skladov, v začetku novembra pa so vstopili tudi na področje norveških finančnih mehanizmov z udeležbo na norveški nacionalni konferenci na temo internacionalizacije izobraževanja in obiskov nekaterih srednjih šol. V okviru programa Erasmus+, KU 1, projekt GCC - točka za nadarjene, sta se oktobra profesorici Metka Krajnc in Suzana Tovornik udeležili obiska finskih vzgojno izobraževalnih zavodov, prof. Lučka Rednak pa je en teden preživela na študijskem obisku srednjih šol v Andaluziji. V okviru istega projekta je 6 dijakov programa predšolska vzgoja med 14. 10. in 4. 11. opravljajo 3-tedensko prakso v portugalskem mestu Braga, 9 dijakov pa med 28. 10. in 18. 11. v španski Sevilli. V tednu med 19. in 24. 11. bodo na šoli gostili tudi španske profesorje, ki prihajajo na senčenje na delovnem mestu, v istem tednu pa se v Szeged (Madžarska) na prvo srečanje partnerjev odpravlja tudi projektni tim novega dvoletnega projekta Erasmus +, KU 2, Will To MotivatE(U).

Zelo pestro je tudi na področju dijaških izmenjav, kjer GCC sodeluje z Društvom Interkultura, ki v Sloveniji izvaja najstarejši tovrstni program na svetu AFS. Kar 6 dijakov GCC se trenutno mudi na šolah v tujini, kjer opravljajo 2. ali 3. letnik - ena dijakinja na Japonskem, dva dijaka v Rusiji, ena dijakinja v Belgiji, ena v Španiji in ena na Islandiji, na GCC pa gostijo 4 dijakinje iz tujine (Belgija, Nemčija, Italija), ki obveznosti v tem šolskem letu opravljajo v Celju.

Tretješolka Kaja Uranič je bila med 10. in 17. 11. članica slovenske delegacije na konferenci MEP (Model European Parliament) v španskem Toledu, tretješolec Maj Antončič pa bo med 18. in 25. 11. odpotoval na študijski obisk zvezdnega mesta Šjolkov. Koledarsko leto se bo zaključilo z obiskom predstavnikov vseh treh programov na gimnaziji BORG v Lienzu, kjer bodo stekli pogovori o prihodnji perspektivi sodelovalnih projektov med učitelji in dijaki - to vzhodno tirolsko mesto bodo med 10. in 14. 12. obiskali profesorji Tina Bradeško, Ana Pečnik in David Preložnik.

Pestro dogajanje na področju mobilnosti in mednarodnih projektov je ravnatelj GCC Gregor Deleja pojasnil z naslednjim razmišljanjem: "Človek mora odpotovati drugam, da začuti pojem domovine, sebe in svoje biti. Potovanja pa niso zgolj geografska, kot pravi Evald Flisar. So tudi mnogotere poti skozi miselne in fiktivne svetove... Na GCC geografsko in miselno mobilnost dijakov in učiteljev poudarjamo kot edino pravo orodje in metodo za učenje tvornega medkulturnega dialoga. Kot pot do učinkovitega in celostnega osebnega in profesionalnega razvoja, s katerim lahko aktivno prispevamo k pozitivnemu razvoju družbe in aktivno sodelujemo v družbenem dialogu, ki mu šola nikakor ne sme zapirati vrat, ampak ga mora kritično motriti in dopolnjevati."

PRILOGA: Fotografije s prakse v tujini - Portugalska, Španija in študijskih obiskov učiteljev - Finska, Španija, fotografija tujih dijakinj na GCC - z leve proti desni: Jessica, Paulien, Adriana, Liese (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si