O-STA

Film o bitki na Menini planini z naslovom PREBOJ

Dragi prijatelji, simpatizerji in podporniki!

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije v sodelovanju s produkcijsko hišo NARAYAN PRODUCTION ustvarja igrano-dokumentarni film o bitki na Menini planini z naslovom "PREBOJ".

Zgodba filma Preboj je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal Franc Sever Franta partizanski komandant, ki je v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj 500 borcev in bork. V filmu spremljamo sedaj 96 letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja tistih težkih dni Marca 1945, ko so se skupaj s soborci znašli v tako nemogočih okoliščinah, sam pa je moral, kot komandant, ki takrat še ni imel polnih 22 let prevzeti odgovornost za njihova življenja. Na eni strani je partizane pestila huda zima v snegu, mrazu, pomanjkanju hrane, vode, opreme, oblačil in streliva, ter na drugi strani izurjen in vrhunsko opremljen nemški peklenski vojaški stroj, katerega edini namen je bilo uničenje vseh partizanov. Franc Sever Franta in ostali preživeli borci Valerija Skrinjar, Rudolf Pfeifer, Jože Strniša in Franci Bera pripovedujejo o dogodkih tistega časa, ko so se, kot običajni najstniki stari med 16, 17, 18, 19 in 22 let morali spoprijeti s tako nenormalnimi okoliščinami. Ob njihovi pripovedi, pa zgodbo prikazujejo igrani filmski inserti, ki nas čustveno prenesejo v tisti čas in nam pokažejo okoliščine in dogodke pred bitko, v bitki in končni preboj na svobodo.

Film trenutno nastaja v neodvisni produkciji brez podpore državnih filmskih sredstev. Za realizacijo filma Preboj potrebujemo dodatnih 10.000€, kar je četrtina celotnih sredstev, potrebnih za izdelavo filma. Ostala sredstva predvidena za film so lastni vložek produkcije, Zveze borcev, privatnih podpornikov in pokroviteljev projekta.

Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi dosežemo ta cilj in na filmska platna spravimo to neverjetno zgodbo, ki priča o pomembnem času herojstva slovenskega naroda.

Odločili smo se za zbiranje sredstev tudi preko platforme Adrifund, kjer lahko naš projekt podprete na povezavi: https://www.adrifund.com/project/view/629

Z donacijo ali sponzorstvom podprite film PREBOJ!

Zveza borcev se projekta loteva z lastnimi sredstvi ter s pomočjo donatorjev in sponzorjev. V kolikor v vašem okolju prepoznate sponzorje, prosim vzpostavite kontakt in pripravili bomo potrebno dokumentacijo.

Fizične osebe, naše članstvo in simpatizerje vabimo, da postanete donatorji projekta "PREBOJ". Višina donacij je poljubna in prostovoljna. Če boste prispevali 15 EUR ali več, boste prejemnik jubilejne značke PREBOJ. Tisti, ki boste prispevali 40 EUR ali več, prejmete dve karti za premiero filma.

Donacijo, ki bo namenjena izključno temu projektu, lahko prispevate na naslov:
ZZB NOB Slovenije, Einspielerjeva 6, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Banka: NLB d.d. Ljubljana
BIC banke ali SWIFT : LJBASI2X
IBAN: SI56 0201 0001 8541 225
Sklic 00 229
Namen plačila: Donacija za film PREBOJ, Menina planina

Vsem podpornikom projekta, se že vnaprej iskreno zahvaljujemo!