O-STA

Vljudno vabljeni na tretji koncert Modrega abonmaja.

Michael Christie. Foto: James Daniel
Franc Kosem
Orkester Slovenske filharmonije: Janez Kotar

Spoštovani abonenti Modrega abonmaja in drugi ljubitelji Slovenske filharmonije,

vljudno vabljeni na tretji koncert Modrega abonmaja.
Koncerta bosta 13. in 14. decembra 2018 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
Michael Christie, dirigent
Franc Kosem, trobenta

spored:

Aleksander Borodin: Uvertura k operi Knjaz Igor / Knez Igor
Uroš Rojko: Koncert za trobento - krstna izvedba
Nikolaj Rimski-Korsakov: Šeherezada, op. 35

Eden vodilnih ameriških dirigentov Michael Christie je prepričljiv tako na koncertnem kot opernem dirigentskem podiju. Na bogato samostojno glasbeno pot je stopil kot šef dirigent Queenslandskega simfoničnega orkestra iz Avstralije. Sledila so ugledna mesta glasbenega direktorja Brooklynske filharmonije, Phoeniške simfonije in operne hiše v Minnesoti. Osrednje orkestre po domovini (simfonike iz Dallasa, Atlante, Houstona, Oregona, filharmonike iz Los Angelesa ...) je vodil kot gostujoči glavni dirigent. V Evropi je med drugim dirigiral Rotterdamski filharmoniji, švedskim in nizozemskim radijskim simfonikom, Češki filharmoniji. Njegovo ime je močno prisotno tudi v avstralskih glasbenih krogih.

Christie velja za inovativnega dirigenta, ki je odprt za novosti in izzive koncertnih in opernih odrov. Njegove izvedbe prepričajo z ognjevitostjo in eleganco, zadržanostjo in izraznostjo, preciznostjo in subtilnostjo. Predan novi glasbi izvaja tudi sodobne skladatelje.

Tokrat se bo v vlogi solista predstavil prvi trobentač Orkestra Slovenske filharmonije Franc Kosem, vodja Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije (TASF) ter predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot prvi bo izvedel Koncert za trobento, ki ga je po naročilu Slovenske filharmonije napisal mednarodno uveljavljeni slovenski skladatelj Uroš Rojko.

Koncert bomo uvedli z uverturo k znani Borodinovi operi Knez Igor, zaključili pa s pravljično simfonično suito Šeherezada skladatelja Nikolaja Rimskega-Korsakova. Ta, po besedah skladatelja "niz nepovezanih posameznih slik in prizorov iz Tisoč in ene noči", je še vedno eno najbolj priljubljenih in najpogosteje izvajanih del ruske romantike.

Vljudno vabljeni!

vstopnice:

Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic:

T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si