O-STA

Jabolko navdiha dr. Marku Joštu in raziskovalcem Fakultete za elektrotehniko UL in Centra Helmholtz v Berlinu

Prejemniki Jabolka navdiha s predsednikom RS Borutom Pahorjem
Zahvalni govor dr. Marka Jošta, ki je s sodelavci izdelal rekordno sončno celico z do zdaj največjo, 25,5 % učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno
Dr. Marko Jošt s Fakultete za elektrotehniko UL med predajo Jabolka navdiha

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Predsedniški palači vročil posebno priznanje, "Jabolko navdiha", raziskovalcem, ki so razvili rekordno tandemsko sončno celico. Rekordna sončna celica je plod uspešnega nemško-slovenskega sodelovanja. "Jabolko navdiha" so prejeli dr. Marko Jošt, dr. Benjamin Lipovšek, prof. dr. Janez Krč in prof. dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ter prof. dr. Steve Albrecht in prof. dr. Bernd Rech s Centra Helmholtz v Berlinu (Helmholtz-Zentrum Berlin) in TU Berlin.

Dr. Marko Jošt, član Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko UL, je na podoktorskem usposabljanju v Centru Helmholtz v Berlinu s sodelavci izdelal rekordno monolitsko tandemsko perovskitno-silicijevo sončno celico z do zdaj največjo, 25,5 % učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno in s tem postavil nov mejnik v fotovoltaiki. Sodelovanje poteka v okviru bilateralnega projekta, ki ga sofinancirata ARRS in DAAD, koordinirata pa ga profesor Bernd Rech, znanstveni direktor Centra Helmholtz v Berlinu in profesor na TU Berlin in profesor Marko Topič, predstojnik Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko na UL FE.

Dosežek in poglobljeni rezultati raziskav so bili objavljeni v eni najprestižnejših znanstvenih revij s področja energetike na svetu, Energy and Environmental Science, pod katero so se podpisali dr. Marko Jošt kot prvi avtor, dr. Steve Albrecht kot vodilni avtor, dr. Bernd Rech s sodelavci Centra Helmholtz v Berlinu ter dr. Benjamin Lipovšek, dr. Janez Krč in dr. Marko Topič kot soavtorji.

Predsednik republike je v utemeljitvi priznanja poudaril, da je zavzeto delo in sijajno sodelovanje med obema raziskovalnima skupinama, ki sta ga uvedla profesorja Rech in Topič, tako dobilo najvišjo potrditev. Ob tem je navedel, da je vrhunsko sodelovanje raziskovalcev dveh držav navdih drugim, doma in po svetu, naj še naprej drzno iščejo rešitve, ki pomagajo ohranjati naš planet. "Imeniten dosežek ima izjemen pomen za okolje, družbo in planet, saj utrjuje pomembno vlogo nizkoogljične fotovoltaične tehnologije v spreminjanju energetskega sistema," je še zapisal v utemeljitvi.