O-STA

Razstava Linija uvida v Savinovem likovnem salonu v Žalcu

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vas vabi na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu: LINIJA UVIDA, dialog kiparja Darka Golije in večmedijske umetnice Aleksandre Saške Gruden. Avtorja in koncept bo predstavila kustosinja razstave dr. Mojca Puncer, o delih pa bosta spregovorila umetnika sama.

Tokratni umetniški dialog postavlja v središče linijo kot temeljno likovno in simbolno prvino, ki meri v osrčje sodobne družbene stvarnosti preko razmisleka o konceptih nacionalnega, transnacionalnega oz. globalnega in intimnega. Razstava ponuja tri dialoške situacije s pomočjo linijsko naglašenih kontrastov, komplementarnosti in družbene asociativnosti. Pri tem se kiparski prispevek Darka Golije ukvarja z monumentalnostjo tako v odprtem javnem prostoru kot tudi v zasebnem, intimnem okolju ter z malo plastiko za zaprt galerijski prostor.

Aleksandra Saška Gruden s fotografsko instalacijo razpira kontekst sodobne transnacionalne problematike, nadalje s posegom v razstavni prostor postavi pod vprašaj novodobno ideologijo graditeljstva ter se slednjič v dialogu z Golijo dotakne alternativnih družbenih sistemov, območij zasebnosti in intimnosti.

Razstava bo odprta do 28. februarja 2019.

Za pomoč pri realizaciji razstave se organizator zahvaljuje Umetnostni galeriji Maribor in podjetju VIBA, gradbeni stroji in oprema, Vransko.

Več: www.zkst-zalec.si