O-STA

"Umetna inteligenca - navdih za digitalno prihodnost"

Kick-Off srečanje | Industrija 4.0

15. januar 2019, 10:00-11:30

Knauf Insulation Experience Centre, Trata 32, 4220 Škofja Loka

Metode umetne inteligence spreminjajo industrijo, poslovanje in družbo

Ljubljana, 9. januar 2019 - Umetna inteligenca, strojno učenje in razvoj tehnologije vse bolj spreminjajo naše delovno okolje. Po napovedih analitikov naj bi trg umetne inteligence do leta 2025 dosegel 89 milijard ameriških dolarjev. V želji ohranjanja konkurenčnosti, se je na to resničnost potrebno odzvati, zato je Slovensko-nemška gospodarska zbornica v letni program aktivnosti implementirala temo "industrija 4.0", ki v letu 2019 nosi slogan "Umetna inteligenca - navdih za digitalno prihodnost". Umetna inteligenca je tudi tesno povezana z nemško-slovenskimi gospodarskimi odnosi.

Letni program aktivnosti "Industrija 4.0" bomo tradicionalno začeli s t. i. "Kick-Off srečanjem". Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice, Gertrud Rantzen, bo uvodoma predstavila rezultate raziskave na temo industrija 4.0, ki jo je zbornica izvedla ob koncu leta 2018 in ki bo ponudila vpogled v trenutno stanje digitalizacije in industrije 4.0 v slovenskih podjetjih.

"Tema industrija 4.0 s fokusom na umetni inteligenci je tesno povezana s Slovensko-nemško gospodarsko zbornico in slovensko-nemškimi gospodarskimi odnosi. Nemška vlada je pred kratkim potrdila strategijo na področju umetne inteligence, na podlagi katere bo do leta 2025 v raziskave in razvoj na področju umetne inteligence investirala tri milijarde evrov - od tega 500.000 evrov v letu 2019."

Gertrud Rantzen, Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice

V sklopu okrogle mize bodo komentar na rezultate raziskave in svoja znanja ter izkušnje z nami delili prof. dr. Dunja Mladenić, vodja laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, Tomaž Lanišek, direktor podjetja Kanuf Insulation iz Škofje Loke, Rok Koren, odgovoren za digitalizacijo in skrbnik ključnih kupcev v družbi Siemens Slovenija ter dr. Blaž Fortuna iz laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan in direktor Qlector.

"Pred približno letom dni so v reviji Nature objavili izsledke večletne študije v ZDA, ki poudarjajo potrebo po sprotnem spremljanju sprememb trga delovne sile na osnovi različnih virov podatkov in potrebno po odprtosti in prožnosti vlad pri razvoju strategij za upravljanje revolucije trga delovne sile. Brez spremljanja vplivov umetne inteligence na delovna mesta, bodo politiki "leteli na slepo", svarita profesorja iz prestižnih univerz CMU in MIT. Kot primer naj navedem, da v omenjeni študiji pregled podatkov zadnjih 30 let pokaže povečanje produktivnosti v industriji in zmanjšanje potreb po rutinskem delu. Ob tem pa podatki kažejo stagnacijo prihodkov ravno pri nižje plačani delovni sili. Metode umetne inteligence spreminjajo industrijo, poslovanje in družbo, hkrati pa omogočajo sprotno analizo teh vplivov in posledic le teh."

prof. dr. Dunja Mladenić, vodja laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni!

***

Laboratorij za umetno inteligenco Instituta Jožef Stefan združuje več kot 40 sodelavce z znanji in izkušnjami iz različnih področij umetne inteligence vključno z analizo tekstovnih, senzorskih in večpredstavnih podatkov v realnem času, modeliranjem velikih omrežij, vizualizacijo kompleksnih in dinamičnih podatkov, semantičnimi in jezikovnimi tehnologijami, ter širše področje raziskav upravljanja z znanjem. Poleg objav raziskovalnih rezultatov so v zadnjih 15 let sodelavci uspešno sodelovali na več kot 50 evropskih projektov in razvili vrsto metod in orodij, ki se uporabljajo v poslovnih in industrijskih okoljih.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.