O-STA

Celesio AG širi svojo prisotnost na trgih Vzhodne Evrope in si zagotavlja 31,4-odstotni delež v vodilni slovenski farmacevtski veledrogeriji.

Celesio načrtuje nadaljnje pridobivanje delnic

Stuttgart/Nemčija, 26. november 2004. Celesio, vodilni farmacevtski distributer na evropskem trgu, je oznanil, da se je z Lekom dogovoril za odkup 31,4-odstotnega deleža, ki ga ima Lek d.d. v Kemofarmaciji, vodilni slovenski farmacevtski veledrogeriji. Lek, novi član skupine Sandoz, ki je član švicarske skupine Novartis, je vodilna slovenska farmacevtska družba.

Celesio je pripravljen ponuditi drugim delničarjem možnost, da prodajo svoje deleže Celesiu. S tem korakom želi Celesio prevzeti večinski delež v Kemofarmaciji.

Kemofarmacija, vodilna farmacevtska veledrogerija v Sloveniji, je v letu 2003 dosegla prodajo v višini 213,5 milijona evrov in ima več kot 40-odstotni delež na trgu. Ima tudi 100-odstotni delež v družbi Unipharm d.o.o. na Hrvaškem in večinski delež v družbi PharmaFarm S.A. v Romuniji.

Fritz Oesterle, predsednik uprave Celesia, je ob nakupu Lekovega deleža povedal: "To je prvi korak Celesia na področje farmacevtske distribucije v Sloveniji. Trdno verjamem, da je Kemofarmacija idealni partner za Celesio v Sloveniji. Kemofarmacija je dosegla izredne rezultate v zadnjih letih, zahvaljujoč njeni upravi in predanim zaposlenim."

Prevzem večinskega deleža v Kemofarmaciji je predmet odobritve Urada za varstvo konkurence. Tega je pričakovati v začetku leta 2005.

Celesio AG

Celesio je vodilni farmacevtski distributer na evropskem trgu. Posluje v 12 državah. Njegove glavne dejavnosti so grosistična farmacevtska prodaja, farmacevtska maloprodaja in storitve za proizvajalce, s čimer pokriva celotno farmacevtsko distribucijo. Njegov cilj je postati vodilna skupina na področju zdravstva v Evropi in prvi evropski partner za celoten program farmacevtskih distribucijskih storitev. Vsak dan 123 podružnic v farmacevtski grosistični prodaji izvrši več kot 100.000 dobav. V maloprodaji 1.863 Celesiovih lekarn vsako leto oskrbi več kot 100 milijonov kupcev. Proizvajalcem skupina ponuja individualno prilagojene rešitve na področju prodaje in marketinga, pa tudi druge storitve za farmacevtske proizvajalce prek svoje evropske mreže podružnic. Celesio zaposluje približno 30.000 ljudi po vsej Evropi.

Več informacij je na voljo na Celesiovi spletni strani www.celesio.com.

Za informacije pokličite:

Michael Rüdel, +49 (0) 711.5001-658