O-STA

Celesio si je zagotovil 10,8-odstotni delež v Mediki d.d., vodilni hrvaški farmacevtski veledrogeriji

Stuttgart/Nemčija, 26. november 2004. Celesio AG, vodilni farmacevtski distributer na evropskem trgu, se je z Lekom d.d. dogovoril za odkup 10,8-odstotnega deleža, ki ga ima Lek v vodilni hrvaški farmacevtski veledrogeriji Medika iz Zagreba. Lek, novi član skupine Sandoz, ki je v lasti Novartisa, je vodilna farmacevtska družba v Srednji in Vzhodni Evropi.

Medika, ki je lani ustvarila za 218 milijonov evrov prodaje, ima več kot 30-odstotni tržni delež in je vodilna farmacevtska veledrogerija na Hrvaškem.

Fritz Oesterle, predsednik uprave Celesia, je ob nakupu Lekovega deleža povedal: "Nakup dopolnjuje naše načrte, da bi pridobili prevladujoč vpliv v Mediki, ki ima več kot 30-odstotni delež zanimivega hrvaškega farmacevtskega veledrogerističnega trga."

Zaključek transakcije je pričakovati v začetku leta 2005.

Celesio AG

Celesio je vodilni farmacevtski distributer na evropskem trgu. Posluje v 12 državah. Njegove glavne dejavnosti so grosistična farmacevtska prodaja, farmacevtska maloprodaja in storitve za proizvajalce, s čimer pokriva celotno farmacevtsko distribucijo. Njegov cilj je postati vodilna skupina na področju zdravstva v Evropi in prvi evropski partner za celoten program farmacevtskih distribucijskih storitev. Vsak dan 123 podružnic v farmacevtski grosistični prodaji izvrši več kot 100.000 dobav. V maloprodaji 1.863 Celesiovih lekarn vsako leto oskrbi več kot 100 milijonov kupcev. Proizvajalcem pa skupina ponuja individualno prilagojene rešitve na področju prodaje in marketinga, pa tudi druge storitve za farmacevtske proizvajalce prek svoje evropske mreže podružnic. Celesio zaposluje približno 30.000 ljudi po vsej Evropi.

Več informacij je na voljo na Celesiovi spletni strani www.celesio.com.

Za informacije pokličite:

Michael Rüdel, +49 (0) 711.5001-658