O-STA

Dan spomina na holokavst

Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja, ki deluje v okviru ZZB za vrednote NOB Slovenije, bo v nedeljo, 20. januarja 2019 s slovesnostjo obeležil mednarodni Dan spomina na holokavst. Na ta dan se poklonimo vsem žrtvam nacizma in fašizma, ki so trpele v koncentracijskih taboriščih zločinskih režimov. Posebej pa na vse slovenske taboriščnice in taboriščnike, pregnance in ukradene otroke. V taboriščih je med II. svetovno vojno trpelo preko 60.000 ljudi iz Slovenije, preko 12.000 pa so jih zločinci s svojim ravnanjem pomorili.

Slavnostna govornica bo zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, dr. Maca Jogan, ki je bila tudi sama rojena v Arbeitszwangslagerju v Lössnitzu.

Na slovesnosti bodo nastopili številni ustvarjalci: Mija Pungeršič, plesalka na vozičku, plesalec in koreograf Branko Potočan, ter na harmoniki Marko Brdnik, Godalni orkester glasbene šole Moste - Polje z dirigentko Ksenjo Trotovšek Brlek, pevka Ditka, Nejc Jemcin Tone Habjan, recitatorji: Maša Kavčič, Lina Potočki Vozny, Urban Pipan in Anže Škofic,

Slovesnost bo v Centru urbane kulture (Kino Šiška) v nedeljo, 20.1. ob 11. uri.

Vabimo vas, da se slovesnosti udeležite in o njej poročate, ter tako prispevate svoj kamenček v mozaik spominjanja na žrtve holokavsta.