O-STA

Boh Maskara v Knežjem mestu

BOG MASAKRA V KNEŽJEM MESTU
Premiera in repriza Dramske skupine GCC 30. in 31. januarja v Celjski dom prinaša pronicljivi in angažirani humor sodobne francoske komedije


Francoska komediografinja Yasmina Reza je avtorica najuspešnejših komedij našega časa. Pogosto jo primerjajo z velikim Molièrom, saj so njene komedije izoblikovane bravurozno in sprožajo salve smeha, pri tem pa vselej izkazujejo resen in izostren premislek o sodobnem svetu. Je ena najsvetlejših zvezd sodobne francoske in evropske dramatike, ki je s svojim prepričljivim dramskim jezikom nagovorila tudi dijake Gimnazije Celje - Center in mentorico Dramske skupine GCC prof. Bergit Vrečko. V sredo in četrtek, 30. in 31. 1. 2019, bodo ob 19. uri na odru male dvorane Celjskega doma pripravili premiero in prvo ponovitev igre Bog masakra, ki je bila krstno uprizorjena leta 2006. V glavnih vlogah bodo nastopili tretješolki Jona Kunej in Tina Reher ter četrtošolca Leon Golub in Adrian Ledl, režijsko taktirko pa je vihtela Bergit Vrečko. Vstop na predstavo je prost, je pa obvezna predhodna rezervacija sedežev.

In zaplet ter bistvo intrigantne zgodbe? Najstniški spor, ki vodi v pretep ... Da bi razčistili nezgodo, se srečajo starši obeh otrok, vsi kultivirani, dobro situirani in zasidrani v udobju njihovih na videz popolnih življenj. Ko se skozi pogovor o mladostniški objestnosti sproži mehanizem spora, ga ne morejo več ustaviti. Skozi diabolični humor in zlobno retoriko bodo izpostavljene njihove temne točke in življenjski nazori. Bistvo te konverzacijske drame pa ni spoznanje o tem, kako hitro lahko zdrsnemo poč črto v brezno primitivizma, ampak o tem, da vsak lahko pride do točke, kjer ni več varovalnih mehanizmov - do tja, kjer ne deluje nobena kulturna norma - ne solidarnost med spoloma, ne pripadnost zakonskemu partnerju, ne kultiviranost in korektnost, ne družbeni angažma.

Gre za prvo izmed dveh gledaliških premier, ki jih na GCC pripravljajo v čast letošnjemu kulturnemu prazniku. Že konec februarja (28. 2.) bo druga šolska gledališka skupina Središče v mali dvorani Celjskega doma pripravila premiero dramatizacije pesnitve Trpljene mlade Hane celjske umetnice Katje Gorečan, ki jo režira tretješolec Aljaž Primožič (ponovitev 1. 3.). Na predvečer kulturnega praznika pa na dvorišču za Gimnazijo Celje - Center mlade pesnice in pesniki z GCC v sodelovanju s performativno skupino Čupakabra ob 18h pripravljajo ognjeni poetični spektakel, ki ga prav tako ne smete zamuditi.

PRILOGA: Dramska skupina GCC z mentorico prof. Bergit Vrečko (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si