O-STA

Slovenski debaterji v knežjem mestu

Gimnazija Celje - Center je 26. 1. gostila državni debatni turnir, kjer se je odlično odrezala tudi "hišna ekipa", ki je zasedla 3. mesto

Mladinska debata ima na Gimnaziji Celje - Center že več kot dvajsetletno tradicijo in debaterji z GCC se lahko pohvalijo s številnimi dosežki na domačih in tujih turnirjih. Minulo soboto so na šoli gostili tudi januarski državni debatni turnir, kjer se je v slovenski in angleški debati pomerilo 40 srednješolskih ekipi iz vse države. Domača kipa v kateri so sodelovali tretješolca Hana Lesjak in Matjaž Korenak ter drugošolka Vita Viva Marolt je v slovenskem delu turnirja osvojila odlično 3. mesto, prvo in drugo mesto pa sta zasedli ekipi s I. gimnazije Maribor in Gimnazije Poljane. V angleškem delu so si prva tri mesta razdelile ekipe z Gimnazije Bežigrad in II. gimnazije Maribor. Na turnirju, ki ga je organiziral ZIP - Za in proti, zavod za kulturo dialoga, je sicer sodelovalo 120 debaterk in debaterjev s 14 slovenskih srednjih šol.

Za debaterje z GCC, ki jih v letošnjem šolskem letu vodita mentorja Valerija Zorko in Jure Macuh, pa to še ni konec letošnje sezone. V marcu in aprilu jih čakata še mednarodni debatni turnir v Ljutomeru državni finale. Med 16. in 23. 2. bosta četrtošolka Klavdija Košec in tretješolka Maja Kosi vodil slovensko delegacijo na simulaciji Evropskega parlamenta, ki bo potekala v Parizu in Strasborgu, kamor bosta med 14. in 16. 2. odpotovala tudi tretješolka Ajda Kostevc in Aljaž Primožič v okviru programa Šola ambasadorka EP. Le nekaj dni kasneje pa se bo na velikem mladinskem posvetu v Bruslju, ki ga pripravljajo na temo bližnjih evropskih volitev mudil tudi četrtošolec Mitja Suvajac. Debaterji z GCC pripravljajo tudi pestro dogajanje na šoli v tradicionalnem majskem tednu Evrope, ki ga bodo letos v celoti posvetili volitvam.

PRILOGA: Fotografija tretjeuvrščene ekipe z GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si