O-STA

Telekom Slovenije kot edini operater v Sloveniji omogoča najnovejšo tehnologijo v mobilni telefoniji eSIM

Ljubljana, 28. januarja - Telekom Slovenije slovenskim uporabnikom mobilne telefonije odslej kot edini operater omogoča, da v napravah, ki ustrezajo standardu združenja GSMA, uporabijo najnovejšo tehnologijo eSIM. eSIM je čip oz. virtualna SIM-kartica, ki je trajno nameščena v mobilni napravi, in nadomešča obstoječo SIM-kartico, ki jo poznamo v fizični obliki. S pomočjo eSIM, ki predstavlja enega od mejnikov razvoja mobilnih omrežij, so lahko v mobilno omrežje priklopljene tudi naprave, ki doslej niso imele možnosti uporabe fizične SIM-kartice, kot so pametne ure, naprave interneta stvari, gospodinjski aparati itd.

Med napravami, ki so uporabnikom trenutno na voljo pri Telekomu Slovenije in omogočajo uporabo tehnologije eSIM, sta dve Samsungovi pametni uri, trije mobiteli Apple iPhone in dve tablici Apple iPad Pro:

- Samsung Galaxy Watch 42mm LTE in Samsung Galaxy Watch 46mm LTE,

- Apple iPhone XS, Apple iPhone XR in Apple iPhone XS Max,

- Apple iPad Pro 11 256GB (2018) Cellular in Apple iPad Pro 12.9 256GB (2018) Cellular

Uporabniki lahko zamenjavo svoje obstoječe SIM-kartice z eSIM naročijo na prodajnem mestu Telekoma Slovenije, za namestitev pa prejmejo QR-kodo. eSIM se na mobilno napravo namesti po tem, ko uporabnik skenira QR-kodo (naprava mora povezana v mobilno ali brezžično omrežje), v primeru, ko želi uporabnik eSIM prenesti na napravo, ki nima možnosti skeniranja QR-kode (na primer pametna ura), pa pred prenosom eSIM napravo poveže z mobitelom, s katerim nato skenira QR-kodo. Po uspešnem prenosu eSIM jo uporabnik sam aktivira, naprava pa se poveže z mobilnim omrežjem Telekoma Slovenije.

Ob menjavi SIM-kartice z eSIM bo SIM-kartica prenehala delovati takoj, ko bo eSIM aktivirana v sistemu. Menjava SIM-kartice z eSIM se uporabniku zaračuna v višini 2,95 evra, kadar pa gre za novo naročniško razmerje, je aktivacija eSIM že vključena v ceno priključne takse. V primeru, da uporabnik s svoje naprave eSIM izbriše, je to enako, kakor da bi uničil sedanjo SIM-kartico.

eSIM predstavlja enega od mejnikov razvoja mobilnih omrežij, ki bo pospešil razvoj naprav interneta stvari.