O-STA

Podeljena Savinova odličja za leto 2018

Občina Žalec ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto podeljuje Savinova odličja za ugledne dosežke na različnih področjih kulturne ustvarjalnosti.

Komisija za podelitev Savinovih odličij se je odločila, da letos podeli šest Savinovih odličij, in sicer tri priznanja, Savinovo plaketo in dve Savinovi plaketi z denarno nagrado.

Na osrednji občinski proslavi, ki je bila v polni dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec v sredo, 6. februarja 2019, so Savinova odličja za leto 2018 prejeli:

1. SAVINOVA PRIZNANJA

- Milan Cokan za 25-letno aktivno delovanje v Kulturnem društvu Ponikva, zlasti za dosežke na področju folklore,

- Agata Gojkošek za uspešno delo na glasbenem področju in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v Občini Žalec,

- Karmen Štusej za izjemno uspešno mentorsko delo na področju dramskega ustvarjanja v šoli, s čimer bogati kulturni utrip v lokalnem okolju.

2. SAVINOVO PLAKETO

- Kitarski orkester Glasbene šole "Risto Savin" Žalec ob 25-letnem delovanju za posebne dosežke na področju glasbe in prispevek k razvoju kulture v Občini Žalec in širše (odličje je prevzela Maruša Mirnik, ki vodi orkester od leta 2010).

3. SAVINOVO PLAKETO Z DENARNO NAGRADO

- Breda Veber za življenjsko delo na različnih področjih kulture in pomemben prispevek k razvoju kulture v Občini Žalec ter njeni prepoznavnosti v širšem prostoru,

- Lidija Koceli za življenjsko delo na različnih področjih kulture in pomemben prispevek k razvoju kulture v Občini Žalec ter njeni prepoznavnosti v širšem prostoru.

Savinova odličja je podelil župan Janko Kos, slavnostna govornica je bila mag. Alenka Domjan.

V kulturnem programu je bila izvedena predstava Prosto po Prešernu, ki je nastala v koprodukciji Zavoda Margareta Schwarzwald in Cankarjevega doma, koncept je delo Maruše Kink, Simone Hamer in Mije Špiler, pod predstavo se podpisuje režiserka Maruša Kink, nastopili pa so mladi igralci Jernej Čampelj, Tina Gunzek in Saša Pavlin Stošić.

Prireditev je povezovala Jolanda Železnik.

Na fotografiji župan Janko Kos s prejemniki Savinovi odličij (od leve: Breda Veber, Lidija Koceli, Karmen Štusej, Maruša Mirnik, Agata Gojkošek in Milan Cokan) in slavnostno govornico mag Alenko Domjan.

Avtor fotografije: Tone Tavčer

Prestavitve prejemnikov in več fotografij na www.zkst-zalec.si