O-STA

Informativni dnevi na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL

Informativni dnevi na FGG UL bodo potekali v petek, 15. februarja, in v soboto, 16. februarja

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo tudi letos pripravljajo vsebinsko bogate informativne dneve, na katerih bodo predstavili svoje študijske programe ter vpisne pogoje. Vabljeni so vsi, ki jih zanima pester študij gradbeništva, geodezije in vodarstva. Zanimiv in dinamičen študij študentom po koncu študija omogoča široke možnosti razvoja njihove kariere na številnih področjih gradbeništva, geodezije in vodarstva tako v Sloveniji kot v tujini. Obiskovalcem bodo predstavili številne eksperimente in zaposlitvene možnosti.

Informativni dnevi na fakulteti bodo potekali:

· v petek, 15. februarja 2019, ob 10.00
· v petek, 15. februarja 2019, ob 15.00 uri,
· v soboto, 16. februarja 2019, ob 10.00 uri.

Na zanimiv način bodo predstavljeni vsi oddelki fakultete - Oddelek za gradbeništvo, Oddelek za geodezijo in Oddelek za okoljsko gradbeništvo. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili tudi gostom - bivšim diplomantom fakultete, ki jim bodo skozi svoje izkušnje še bolj približali področja študija. Tudi tokrat pa bodo za obiskovalce pripravili pestre eksperimente.

Oddelek za gradbeništvo

Na oddelku za gradbeništvo bodo lahko obiskovalci preko modela premeščanja sedimentov spoznali tok reke v strugi ter nastanek značilnih oblik dna kot tudi pojav spodkopavanja mostnih opornikov, do katerega pride pri nevarno visokih pretokih rek. Sledili bodo prikazi, povezani z energetsko učinkovitostjo stavb, prometne simulacije ter sestavljanje in preizkušanje modelov mostičkov. Obiskovalce bo nagovoril predstavnik delodajalcev, gospod Angelo Žigon, soustanovitelj in generalni direktor uspešnega slovenskega inženirskega in svetovalnega podjetja Elea iC, ki je prav tako diplomant Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Oddelek za geodezijo

Tudi na Oddelku za geodezijo se obeta pestro dogajanje. Obiskovalci bodo lahko med drugim preizkusili interaktivni peskovnik z obogateno resničnostjo, si ogledali sodobne geodetske instrumente kot sta tahimeter z GNSS anteno in skener ter z nivelirjem sami izmerili višinsko razliko med dvema latama. Ogledali si bodo lahko še brezpilotni letalnik (dron), ki omogoča izdelavo navideznega 3D modela, s katerim lahko tloris objekta prikažemo kot "obogateno resničnost". Z obogateno resničnostjo pa bodo 3D-model prikazali na tablici. Obiskovalce bo nagovoril tudi gost iz prakse gospod Klemen Medved z Geodetske uprave RS in jim skozi svoje izkušnje predstavil delo geodeta.

Oddelek za okoljsko gradbeništvo

Na Oddelku za okoljsko gradbeništvo bodo obiskovalci spoznali model Aqualibrium, katerega cilj je s pomočjo sestavljenih cevi zagotoviti enakomerno oskrbo z vodo med tremi izbranimi točkami na mreži. Z uporabo različnih cevk in spojk bodo lahko zgradili cevovodno omrežje. Delo okoljskega inženirja bodo obiskovalci spoznali tudi skozi izkušnje diplomanta Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Marjana Gorjupa, ki je zaposlen v podjetju Petrol d.d., kjer modelira vodovodne sisteme. Namen modeliranja je optimizacija vodovodnih sistemov in s tem zagotavljanje višje ravni storitve distribucije pitne vode. Obiskovalce pa bodo popeljali še na ogled vodogradbenih laboratorijev.

Predstavljeni bodo tudi vpisni pogoji za vse študijske programe 1. stopnje:

Univerzitetni študijski programi
Gradbeništvo
Geodezija in geoinformatika
Vodarstvo in okoljsko inženirstvo

Visokošolska strokovna študijska programa
Operativno gradbeništvo
Tehnično upravljanje nepremičnin

Nekaj zgodb o uspešnih karierah diplomantov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL lahko preberete na spodnjih povezavah:

· https://bit.ly/2FxCFTM
· https://bit.ly/2HK4j1x
· https://bit.ly/2sVqLdT