O-STA

Dinoflagelati, diatomeje, njihovi toksini in zastrupitve z morsko hrano

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja -

predstavitve znanstvene monografije avtorjev prof. dr. Toma TURKA, izr. prof. dr. Patricije MOZETIČ, dr. Janje FRANCÉ in mag. Timoteja TURK DERMASTIA

"DINOFLAGELATI, DIATOMEJE, NJIHOVI TOKSINI IN ZASTRUPITVE Z MORSKO HRANO",

ki jo bo predstavil prof. dr. Tom TURK

Seminar bo v sredo, 27. februarja 2019, ob 14.00 v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B3.

Povzetek:

"Kopičenje toksinov v školjkah in nekaterih drugih vektorskih organizmih je posledica obsežnega cvetenja številnih vrst enoceličnih alg večinoma iz skupin dinoflagelatov in diatomej. Njihove toksine imenujemo tudi fikotoksini. Cvetenjem organizmov, ki proizvajajo fikotoksine, pravimo škodljiva cvetenja alg.

Knjiga podaja osnove za razumevanje toksičnega cvetenja alg, ki marsikje predstavlja ekološki, zdravstveni in tudi ekonomski problem, v Sloveniji pa je ta problematika, kljub občasnemu zapiranju školjčišč ter prepovedi prodaje školjk zaradi cvetenja toksičnega planktona, še vedno dokaj neznana oziroma spregledana. Z globalnim segrevanjem pa tudi z ladijskim transportom z balastnimi vodami se možnosti za širjenje toksičnih mikroalg še povečujejo, zato je verjetno, da se bomo kmalu tudi pri nas morali soočiti s toksikozami, ki jih do zdaj nismo poznali oziroma so bile omejene na druga geografska območja. Stalna ali vsaj občasna prisotnost nekaterih toksičnih vrst dinoflagelatnih in diatomejskih alg v našem morju že nakazuje na to možnost."

Seminar bo potekal v slovenskem jeziku. Vljudno vabljeni!

Dodatne informacije: Katja Ploj, katja.ploj@nib.si, 05 9232 701.