O-STA

Trpljenje mlade Hane

Z novo gledališko premiero bodo 28. 2. na Gimnaziji Celje - Center zaokrožili pester mesec kulture

Predstava Trpljenje mlade Hane temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katje Gorečan (1989). Avtor dramatizacije in režiser prestave je tretješolec Gimnazije Celje - Center (GCC) Aljaž Primožič, ki je tudi pobudnik in spiritus agens šolske gledališke skupine Središče. Ta je nastala leta 2017, v njej pa je doslej v treh produkcijah (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde: Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019) sodelovalo že več kot 30 dijakov. Središče deluje pod mentorstvom profesoric Ane Pečnik in Jasmine Temnik Kerš, ki je bila poleg Primožiča tudi glavna pobudnica nastanka skupine. Premiera Trpljenja mlade Hane bo v četrtek, 28. 2., v mali dvorani Celjskega doma, prva ponovitev pa dan kasneje, 1. 3., obakrat ob 19. uri. Predstava ni primerna za mlajše od 12 let, vstop je prost, je pa omejeno število sedežev, zato so obvezne rezervacije (info@gcc.si, 03 428 57 00).

Pesniška zbirka Trpljenje mlade Hane je spev mladosti in hkrati krik vsakega, ki se je vsaj enkrat znašel na prepadu med stvarnostjo in idealom. Avtorica v pesmih riše pobalinsko junakinjo, ki se kljubovalno in občasno celo vulgarno zoperstavlja vsem prelomnim trenutkom življenja, kot so prva menstruacija, spopadanje z anoreksijo in zmenkarije z brezdomci, hkrati pa ve, da nima prav in da bo to zanjo zelo boleče ... Po izidu zbirke leta 2011 so kritiki zapisali, da gre za enega najbolj odkritih priklonov znanilcu nemške in evropske romantike J. W. Goetheju in njegovemu Wertherju. A ambiciozni poklon vsebuje tudi humorni odklon od wertherjanskega čustvovanja, zato bi Hana lahko bila Werther, pa to ni. To je tudi osnovno izhodišče prve dramatizacije te pesniške zbirke, ki je nastala pod peresom nekoga, ki predstavlja prav tisto generacijo, ki navdihuje sleherni verz Katje Gorečan.

Primožičevi Hani bodo misli, glas in stas tokrat posodile Ivana Čačič, Ajda Kostevc, Tara Soderžnik in Lana Vincelj, v vlogi Boga pa bo nastopil Blaž Pavlič. Hane in Bog so v goste na GCC pred premiero povabili tudi Katjo Gorečan - tako bo z dijaki o Hani in drugih stvareh spregovorila v torek, 26. 2., ob 11.30 v knjižnici Gimnazije Celje - Center.

Gre za drugo gledališko produkcijo letošnjega leta na GCC, ki ponosno nosi tudi naziv Kulturna šola 2015-2020. V začetku meseca so namreč člani Dramske skupine GCC na oder uspešno postavili igro Bog masakra francoske komediografinje Yasmine Reza. Na šoli pa bo kulturno pestro tudi marca - v sredo, 20. 3., dijaki pripravljajo tradicionalno prireditev ob svetovnem dnevu poezije, tokrat v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije, 28. 3. pa se bo v Celjskem domu zavrtel Vrtiljak dijakov programa predšolska vzgoja.

PRILOGA: Fotografije z vaj in fotografija ekipe z avtorico, režiserjem in mentorico Jasmino Temnik Kerš (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Aljaž Primožič, režiser, aljaz.primozic123@gmail.com, 030 658 897
Gregor Deleja, ravnatelj, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945