O-STA

Slovenska Filharmonija: novi pomočnik direktorice in umetniški vodja zbora je dr. Borut Smrekar

Ljubljana, 15. 2. 2019

Vodstvo Slovenske filharmonije je znova v polni zasedbi. S 1. februarjem 2019 je kot umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije in pomočnik direktorice za področje zbora nastopil mandat dr. Borut Smrekar.

Dr. Borut Smrekar je diplomiral na Pravni fakulteti in na Akademiji za glasbo v Ljubljani (klavir pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak, dirigiranje pri prof. Antonu Nanutu). Na Akademiji za glasbo je opravil tudi magisterij in doktorat. Iz dirigiranja se je izpopolnjeval na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju, pri siru Colinu Davisu v Münchnu in v Združenih državah Amerike. V sezoni 1990/1991 je bil dirigent zbora SNG Opera in balet Ljubljana ter med letoma 1991 in 1998 asistent za dirigiranje na Akademiji za glasbo. V sezoni 1996/1997 je vodil Slovensko komorno glasbeno gledališče. Od leta 1998 do 2005 je bil direktor in umetniški vodja SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2007 je svetovalec upravnice Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Ob koncertni dejavnosti se posveča tudi muzikološkim raziskavam, kritiki, publicistiki, pisanju učbenikov, prevedel je več opernih libretov, je član žirij mednarodnih glasbenih tekmovanj.

Vodstvo Slovenske filharmonije ob direkorici mag. Marjetici Mahne sestavlja še umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije in pomočnik direktorice za področje orkestra mag. Klemen Hvala.