O-STA

Uspešen zaključek računalniškega praznika v Škofji Loki

Zaključeni prvi dve tekmovanji v okviru Festivala inovativnih tehnologij

Ljubljana, 20. februar 2019 - V Škofji Loki na OŠ Jela Janežiča sta se zaključili tekmovanji za šole s prilagojenim programom, ki ju je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij. Z enim od tekmovanj ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. Svoje znanje lahko učenci šol s prilagojenim programom izkažejo na dveh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS.

Na prvem tekmovanju, 12. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, so se pomerili varovanci posebnega programa. V kategoriji urejanja in uporabe elektronske pošte se je med seboj pomerilo 18 tekmovalcev iz 12 slovenskih šol. Največ znanja je pokazal Jan Lamberšek z Osnovne šole Roje Domžale.

Rezultati:

1. mesto

Jan Lamberšek

Osnovna šola Roje Domžale

2. mesto

Nik Fabbro

Osnovna šola Kozara Nova Gorica

3. mesto

Jana Cevc

OŠ Jela Janežiča, Škofja Loka

3. mesto

Kevin Jan Cvetko

Osnovna šola Litija

Z računalniki skozi okna v bolj zanimivem formatu

Že 19 let pa poteka tekmovanje z naslovom Z računalniki skozi okna, ki je namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda. Z letošnjim letom je tekmovanje dobilo nove vsebine, udeleženci so tekmovali v parih in so prek uporabe pametnih telefonov izven računalniške učilnice na različnih lokacijah tekmovanje zaključili z delom na računalnikih. Na tekmovanju je sodelovalo 20 tekmovalcev iz 10 šol. Največ spretnosti je pokazal Jan Rotar iz Centra Janeza Levca Ljubljana.

Rezultati:

1. mesto

Jan Rotar

Center Janeza Levca Ljubljana

2. mesto

Jan Biček in Nace Kralj

OŠ Antona Janše Radovljica

3. mesto

David Resnik in Nik Dragar

Osnovna šola Litija

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75