O-STA

Nova sezona ustvarjanja v Ulični galeriji Kranj in slovo od stripa

Ulična galerija TAM-TAMa in Layerjeve hiše v Kranju se je v februarju odela v tipografijo. Prve so se v novi sezoni predstavile Gajstnice, s tipografijo pa se srečali tudi študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki bodo svoje delo v Ulični galeriji predstavili v soboto, 2. marca 2019, ob 12. uri. Vljudno vabljeni na odprtje razstave in na predstavitev kataloga razstavljenih del in izbranih spominov pretekle sezone, ki je bila posvečena stripu.

ALUO: "We're all in the same boat" [TIPTIH]

Za umetniške in oblikovalske prakse so značilne intelektualna brezmejnost in kritična odzivnost. Umetniki s svojimi stvaritvami vseskozi pomembno reflektirajo družbene probleme in pomagajo pri njihovem razumevanju. Aktualen primer, ki v najširšem smislu opozarja človeštvo na izčrpavanje planeta, na katerem migriramo, je izjava slovite performerke Marine Abramović: "We're all in the same boat". Z izjavo je jeseni 2018 obeležila 50. tržaško regato Barcolana in razplamtela politične strasti. Na eni strani so izjavo v avantgardnem likovnem jeziku prepoznali kot politično propagando in jo označili za nesprejemljivo, na drugi strani so naročniki izjavo trdno zagovarjali kot univerzalno sporočilo in jo ohranili za namene promocije regate. Umetnica ni odstopila od svoje ideje in ostala nedosegljiva za komentarje.

Tokrat izbrana izjava odpira občutljivo temo, ki se dotika aktualnih vprašanj okolja, migracij, odnosa posameznika do skupnosti in obratno. Zato je nujen premislek o mnogih plasteh obravnavanega sporočila..

Odprtje: sobota, 2. 3. 2019 ob 12:00 | Na ogled: 31. 3. 2019 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.