O-STA

Razstava makrofotografij v žalskem kulturnem domu

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na odprtje razstave makrofotografij Milana Žolnirja in Šamuela Almašija, ki bo v sredo, 6. marca 2019, ob 19. uri v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu.

Postavitev prinaša izbor novejših fotografij iz obsežnih makro opusov obeh avtorjev. Iz izvorne poklicne afinitete do narave sta razvila ljubezen do njenega upodabljanja, ki je prerasla v vzporedno umetniško poslanstvo. Njun bližnji pogled je z znanstveno verodostojnostjo usmerjen v raziskovanje in zajemanje raznolikih drobnih dogodkov iz sveta flore in favne, ki ustvarjajo presenetljive estetizirane podobe, prisotne na vsakem koraku, a skrite našim očem in zavesti.

Milan Žolnir (1939, Frankovci) se je s fotografijo začel ukvarjati kot raziskovalec na Inštitutu za hmeljarstvo v Žalcu. Avtorjevo izostreno oko je bilo hitro prepoznano in njegove fotografije so bile postavljene na mnoge razstave, nekatere tudi nagrajene. Fotografiral je za koledarje, zloženke, dopisnice in opremo knjig, objavljal je v časopisju, med drugim v Sobotni prilogi Dela. Samo v strokovnem tisku je bilo objavljenih okoli dvesto fotografij, vseh objavljenih posnetkov je okoli osemsto.

Šamuel Almaši (1949, Smederevo, Srbija), diplomirani inženir agronomije, se s fotografijo ljubiteljsko ukvarja že od študentskih dni. Bil je med ustanovitelji foto kluba "Agronom" na Agronomski fakulteti v Novem Sadu. V času uspešne poslovne kariere v mednarodnem okolju so njegovo fotografsko znanje prepoznala podjetja in njegove originalne fotografije uporabila za opremo številnih strokovnih in promocijskih publikacij. V obsežnem in razgibanem fotografskem udejstvovanju so bila njegova dela mnogokrat nagrajena doma in v tujini.

Avtorja in njuno delo bo predstavila kustosinja razstave Katarina Kukovič.

Razstava bo na ogled do 25. marca 2019, ponedeljek-četrtek od 8. do 16. ure, petek od 8. do 13. ure ter v času prireditev. Uporabite stranski službeni vhod (nasproti vhoda glasbene šole).

Več: www.zkst-zalec.si